Az Európai Bizottság állítólag egy olyan levelet tervez küldeni, amiben leállítanák a beszerzéseket.
Az Európai Bizottság (EB) szerint a magyar hatóságok megsértették a közbeszerzés uniós szabályait, amikor pályáztatás nélkül bízták meg a Roszatomot a paksi atomerőmű bővítésére, emiatt hivatalos felszólító levelet készülnek küldeni a kormánynak – értesült a BruxInfo. A brüsszeli uniós szakportál szerint a levélben – amely az unió ezen vizsgálatának (DG GROW) első szakaszának tekinthető – a Paks II-t érintő minden folyamatban és tervezett beszerzés felfüggesztésére is fel kíván szólítani.
Aszódi Attila, a paksi bővítéssel megbízott kormánybiztos kedden reggel tartott sajtótájékoztatót, amelyben érintette a beszerzés témáját is. Mint mondta Az EU-val ebben az ügyben öt nagy mérföldkő van ebből ez, és a tiltott állami támogatás nem tisztázott még. Utóbbiról úgy tudni jövő hét elején születhet döntés az Európai Bizottság egy másik Főigazgatóságán.
A magyar kormány már eddig is védekezett, azzal érvelt, hogy mivel az oroszokkal megkötött szerződés nemzetközi, ezért nem kellett megfelelniük az EU-s közbeszerzési előírásoknak.
Az EB véleménye viszont az, hogy nemzetközi szerződéseknél is tiszteletben kell tartaniuk a tagállamoknak az EU-s szabályokat. A Bizottság másik érve pedig az, hogy Magyarország a kormányközi megállapodáson keresztül hozzáférést biztosít egy harmadik országnak, jelen esetben Oroszországnak a magyar és így az uniós közbeszerzési piachoz, miközben kizár az áruk és a szolgáltatások nyújtásának lehetőségéből más harmadik országokat és uniós tagállamokat is. Ez pedig ellentétes a hatályos szabályokkal – hangsúlyozta a BruxInfo.
A levél mindenesetre még nem jelent sok mindent, az csak az EB jogi állásfoglalását tartalmazza, a kötelezettségszegési eljárás során derül majd ki, hogy a vitában melyik félnek van igaza.
(MTI)
Bal-Rad komm: Nyugodjunk meg: LESZNEK BETELEPÍTETT MIGRÁNSOK ORSZÁGUNKBAN! Brüsszel kicsit megszorítja Döbrögiék nyaka körül a hurkot, és máris befogadjuk a ránk kiszabott kvótát. (Azért a pármilliárdnyi-egyesek szerint akár ötven-hatvan milliárd is lehet) elsíbolható pénzért hirtelen befogadunk pártízezer JÓL KÉPZETT, SZORGOS, ABSZOLÚT BÉKÉS-JÁMBOR MUZULMÁNT!
Nem véletlenül tervezgetik a pesti óriásmecsetet!




Reagált a kormány az uniós eljárásról szóló hírekre

A Kormány mindenben a hatályos hazai, európai uniós és nemzetközi jog szerint jár el a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásának előkészítése során – közölte a Miniszterelnökség.
A tájékoztatás azt követően jelent meg, hogy a Bruxinfo arról írt az Európai Bizottság hivatalos felszólító levelet készül küldeni Magyarországnak csütörtökön, mert úgy látja, hogy a paksi atomerőmű kibővítésére vonatkozó megbízási szerződés közvetlen, versenypályázat nélküli odaítélésével a magyar kormány megsértette az EU közbeszerzési szabályait.
A kormány az uniós szabályoknak megfelelően járt el
A Miniszterelnökség álta kiadott közlemény szerint a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása kapcsán az Európai Bizottság minden kérdésére – ahogyan eddig, úgy a jövőben is – részletes és minden kétséget eloszlató tájékoztatást adott Magyarország.
Hangsúlyozták továbbá, hogy a kormány továbbra is fenntartja, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásának előkészítése során mindenben a hatályos hazai, európai uniós és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően járt el.
Csütörtökön jöhet a felszólítás
A Bruxinfo információi szerint a magyar kormánynak két hónapja lesz, hogy reagáljon az Európai Bizottság csütörtökre várható felszólításra. Brüsszel a válasz fényében dönt majd arról, hogy indoklással ellátott vélemény elfogadásával a második szakaszba léptesse-e az eljárást vagy sem.
A portál testületi forrásokra hivatkozva azt közölte ugyanakkor, hogy a vélt kötelezettségszegés komolyságára való tekintettel a testület arra szólíthatja majd fel Budapestet, hogy függesszen fel minden, a paksi projekttel összefüggő beszerzési eljárást, és tartózkodjon minden további új szerződés megkötésétől.
A magyar kormánynak a megjelent hírre reagálva közleményében azt közölte, hogy ” az Európai Unió és az Európai Bizottság korábbi kérdéseire is kivétel nélkül részletes, minden kételyt eloszlató választ adott a kormány. Ennek köszönhetően idén áprilisban
az Európai Unió harmadik félként jóváhagyta az üzemanyag-ellátási szerződést,
szeptemberben pedig Brüsszel arról értesítette a Magyar Kormányt, hogy a Paks II. beruházás energiapolitikai, klímapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból is megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek.”
A hivatalos állapot még nem ismert
A közlemény tartalmazta továbbá, hogy a magyar kormány a beszerzési kérdéseket illetően egyelőre nem ismeri az Európai Bizottság hivatalos jogi álláspontját.
A Bruxinfo információit az Európa Bizottság egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta.
(origo)
Bal-Rad komm: “… a magyar kormány a beszerzési kérdéseket illetően egyelőre nem ismeri az Európai Bizottság hivatalos jogi álláspontját…” – Hááát…!-majd megismeri! A “magyar” qrmány!
Mindenesetre sokat sejtető, hogy a tegnap esti brüsszeli kósza hírre már ma reggel reagált a döbrögista horda. A jelek szerint nyugtalan éjszakát okozott berkeikben a zsákmánymegvonás lebegtetése. De hát úgy tűnik, van még két hónap huzakodási idő.
Ez alatt az idő alatt kell kitalálni Döbrögiéknek, hogy mit is hazudjanak a magyaroknak a migránsok betelepülése kapcsán! Már szinte halljuk: ezek nem a kvótához tartoznak, EZEKET MI HÍVTUK! Ezek oszmán magyarok! A Semjén Zsotya bukkant rájuk, amikor délre nyitott!
Merthogy a paksi zsákmány az már bekalkulált dolog!