Szakértői és érdekképviseleti vélemények szerint nemigen képzelhető el, hogy érdemben előreléphetne a magyar gazdaság, ha migránsok nagyobb csoportja helyezkedne el idehaza – írja szerdai számában a Magyar Idők.
A nyelvtudás hiánya még áthidalható lenne, a kulturális különbözőségek azonban már kevésbé. Az sem zárható ki, hogy az itthon képzettséget és gyakorlatot szerzők utóbb Nyugat-Európába költöznének. A bevándorlás ugyanakkor nem csak a munkaerőpiacot érintheti: a folyamat ronthat a honi mezőgazdaság, a turizmus, a szállítmányozás, s rosszabb esetben a kereskedelem és az ipar eredményein.
merő
A kérdés azért kapott nagyobb nyilvánosságot, mert a The Economist hetilap a napokban arról közölt cikket, hogy Magyarország járna a legjobban, ha letelepítené a migránsokat, mert hazánkban jelentős a képzett munkaerő hiánya és egyébként is csökken a lakosság száma.
Azzal kapcsolatban, hogy lendítene-e a munkaerőpiacon s egyben a gazdasági viszonyokon a tömegével érkező migránsok befogadása és letelepedése, egyre több külföldi és hazai vélemény hangzik el.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a honi kis- és közepes vállalkozások szemszögéből értékelve a helyzetet a Magyar Idők érdeklődésére elmondta: általánosságban véve minden állam profitálhat abból, ha képzett munkaerő szeretne határain belül megtelepedni. A mostani folyamat bizonyos tényezői ugyanakkor számottevő feszültséghez vezethetnek – figyelmeztetett Parragh László. A nyelvi hiányosságok ugyan rövid időn belül pótolhatók, a kulturális, a vallási, a világnézetbeli különbségek viszont már hosszabb távon is kihívást jelenthetnek.


(MTI)


Miért van az az érzésünk, hogy hamarosan hírét vehetjük: épül az a NAGYMECSET Pesten!
A többi helyen meg kisebbek!