A kormányfő kora délután ismertette javaslatait, miután részt vett a német konzervatív CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán.
Ez Orbán Viktor csomagja:
– Görögország adja át határvédelmét azoknak, akik hajlandóak megvédeni a görög határt
– Orbán kezdeményezi a menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztását még a schengeni övezeten kívül,
– valamint határozzák meg a biztonságosnak tekintett országok listájának európai szinten.
– Negyedik javaslata, hogy új pénzügyi források érdekében minden tagállam növelje meg egy százalékkal befizetését és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal. Ez hárommilliárd eurót jelent egyszázalékonként – ismertette.
– Indítványozta továbbá kiemelt partnerség kialakítását azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet, külön megemlítette Törökországot és Oroszországot.
– Orbán Viktor végül úgynevezett világkvóták létrehozását javasolta, vagyis hogy az egész világot vonják be a menekültválság kezelésébe.
A kormányfő azt mondta, van lehetőség a jog szabályai közé terelni a menekültáradatot. Úgy fogalmazott: ő Nyugat-Európa végvári kapitánya. Brüsszelbe be kell vinni az európai realitást, ami jelenleg hiányzik az európai közbeszédből – jelentette ki a magyar miniszterelnök.
A magyar-horvát határon is “éles határzárat” helyezett kilátásba Orbán Viktor.
“Ha az a jelentés érkezik, hogy képesek vagyunk érvényt szerezni a magyar jogszabályoknak és a fizikai határzárat a zöldhatáron életbe léptetni, és a belépni akarókat a kijelölt pontok felé vagyunk képesek irányítani, akkor el fogjuk rendelni az éles határzárat” – fejtette ki kérdésre Orbán Viktor, hozzátéve, hogy e határzár után nem lesz lehetséges büntetőjogi következmények nélkül átlépni a zöldhatárt Horvátország és Magyarország között.
Szavai szerint ez bármelyik nap bármelyik órájában bekövetkezhet.
(MTI)