Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök magyarázatot követel az Európai Uniótól annak kapcsán, hogy Horvátország miért zárta le határait Szerbia irányából.
Horvátország a múlt hét folyamán nyolc határátkelőhelyből hetet lezárt, amit azzal indokolt, hogy annyi menekült érkezik az országba, ami a hatóságok számára már kezelhetetlen. Horvátország azzal a migrációs hullámmal szembesült, ami hónapokon keresztül Magyarországon haladt át, ám az első 24 órát követően elkezdte a menekültek regisztráció nélküli továbbítását, majd lezárta a szerb határátkelőhelyeket.
Vucic szerint Horvátország nem adott hivatalos magyarázatot a döntésre, amit egyoldalúan hozott meg, és Belgrádban ezt a szerb gazdaság megsemmisítésére törekvő próbálkozásnak tekintik.
Szerbia az Európai Unió azonnali beavatkozását kérte, arra hivatkozva, hogy Szerbia napok óta nem reagált az egyoldalú lépésre, és az Európai Unió állásfoglalására vár. Vucic levelét Dunald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének, Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek, és Johannes Hahn szomszédpolitikai biztosnak címezte.
Szerdán Szlavenko Terzic, Belgrád oroszországi nagykövete kijelentette, hogy kényszerítő intézkedéseket hoznak abban az esetben, ha a horvát-szerb határátkelőhelyek lezárva maradnak. Terzic korábban kijelentette; a bevándorlás-kérdés első számú problémája máig az, hogy az Európai Unió vezetői ellentétes megnyilvánulásokat tesznek annak kapcsán, befogadják-e a menekülteket, vagy a határok mihamarabbi lezárására törekszenek.

http://hidfo.ru/2015/09/horvatorszag-meg-akarja-semmisiteni-a-szerb-gazdasagot/