UNObama

A debkafile szerint Barack Obama nem vesztegeti az időt a palesztin helyzettel kapcsolatban. Meg sem várva, hogy az ismét megválasztott Benjamin Netanjahu koalíciós kormánya felálljon, folytatni akarja a tárgyalásokat.
Újraválasztási kampánya során Netanjahu többször is kijelentette, hogy amíg ő van hivatalban, nem lesz Palesztin állam. A debka forrásai szerint azonban Obama zöld utat adott az európai kormányoknak egy indítvány beadására az ENSZ Biztonsági Tanácsához, amelyben kinyilvánítják a független Palesztin államot vagy erre irányuló szándékukat.
A Fehérház biztos benne, hogy az Egyesült Államok támogatásával az indítványt meg fogják szavazni, mégpedig elsöprő többséggel, ami így kötelező érvényű lenne az izraeli kormányra nézve.
Washington elszántságát jelezi az is, hogy az amerikai illetékesek már tárgyalásba kezdtek francia kollégáikkal az indítvány általános tartalmát illetően.
Szintén a debka forrásai szerint olyan részleteket is megtárgyaltak, hogy milyen területet foglaljon magában a megalakulandó Palesztin állam, hol legyenek a határai és milyen biztonsági intézkedéseket vezessenek be Palesztina és Izrael között, illetve, hogy meghatározzák-e a bevezetés pontos ütemezését vagy inkább csak általános szándéknyilatkozatként fogalmazzák meg az indítványt.
Amennyiben az indítvány konkrét dátumot is tartalmazna a megvalósításra, a Biztonsági Tanács jogosult lenne szankciókat is kivethetni Izraelre az indítvány esetleges be nem tartásáért.
Az amerikai fél jelezte Párizsban, hogy az Obama kormány afelé hajlik, hogy hosszú, de konkrét határidőt szabjon a Netanjahu vezetés számára, hogy felülvizsgálja a palesztin kérdéssel kapcsolatos álláspontját vagy akár arra, hogy bővítse koalíciója diverzitását azáltal, hogy saját álláspontjával eltérő szereplőket hív meg a kormányba, például a kulcsfontosságú külügyi tárca élére, amelynek irányítását egyelőre maga Netanjahu végzi.
Ugyanakkor mind az amerikai, mind pedig a francia fél nyomást próbál gyakorolni az új izraeli kormányra.
Francois Hollande francia államfő például, az első olyan külföldi vezetőként, aki részt vett a kedden Riyadhban kezdődött Öböl menti Együttműködés Tanács csúcstalálkozóján, az alkalmat kihasználva tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy miként vett 180 fokos fordulatot a washingtoni álláspont.
John Kerry amerikai külügyminiszter pedig arra készül, hogy Riyadh-i látogatása során tájékoztassa a szaúdi vezetőket az Obama kormánynak a Palesztin állammal kapcsolatos új terveiről.
Emellett Kerry azt reméli, hogy a palesztin törekvések támogatásáért cserébe elnyeri a szaúdiak és más öböl menti országok támogatását a jemeni fegyverszünet és az Iránnal kötendő atomegyezmény kérdéseiben.