A képzett álláskeresők 34%-a csúszott meg hiteltörlesztéssel – derítette ki a BNP Paribas Cardif Biztosító. Egy átlagos álláskereső 15 hónapja keres állást, 84%-ukakat felkészületlenül érte az állásvesztés, 65% pedig nem rendelkezett ekkor pénzügyi tartalékkal.
Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif Biztosító elnök-vezérigazgatója többek között az alábbiakról beszélt előadásában mindezzel kapcsolatban a Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján:
Magyarországon közel félmillió ember vett már igénybe jövedelempótló biztosítást, (többek között hitelfelvétel miatt), ők ennek a terméknek a szakértői.
Felmérésükben 18 és 65 év közötti, legalább középfokú végzettségű, munkatapasztalatokkal rendelkező, és (többet) dolgozni kívánó ún. “képzett álláskeresőket” kérdeztek meg.
A munkakeresők legnagyobb csoportja a versenyszférában, fizikai dolgozóként vesztette el állását az elmúlt években (az átlagos álláskeresés időtartama 15 hónap), nagy többségük jól érezte magát előző munkahelyén.
A képzett álláskeresők mindössze 21%-a kezdeményezte maga a munkaszerződésének a megszüntetését. Ezek 30%-ánál az volt az ok, hogy kevesellte a fizetését.
A munkanélküliségre nem voltak felkészülve, és nem voltak tartalékaik, mindössze 18%-uknak van meg jelenleg is a tartaléka.
Az emberek elsősorban az ismerősökön keresztül, újsághirdetésekben, internetes portálokon (korfüggetlenül!), valamint munkaügyi központokban keresnek új állást, céges honlapon kevésbé. 26%-nak volt alkalmi munkája.
A közös költséggel a 44%-uk, a vízköltséggel 35%-uk, az áramdíjjal és a hiteltörlesztéssel 34%-uk csúszott már meg. Elsősorban (55%) ruházkodás terén spórolnak.
A Cardif másik felmérése szerint 2014 novembere és 2015 közepe között kissé nőtt azok aránya (Budapesten és a diplomások körében elsősorban), akik szerint javult saját munkaerőpiaci helyzetük.

(portfolio)
Bal-Rad komm: Kissé “reklámszagú” maga a cikk, ám kezdi megpendíteni a magyarországi hitelcsapda eredő okát: A MUNKAHELY ELVESZTÉSE!
Ami köszönhető a 2008-as pénzügyi válság gazdasági begyűrűzésének, ami következtében a multicégek elsősorban a gyarmatokon építettek le! Ez viszont jelzi, hogy egy társadalom-esetünkben a magyar-mennyire sérülékeny SAJÁT GAZDASÁG NÉLKÜL!
A gondokat már csak tetézte a “gazaságtalanságunk” miatt nemzeti fizetőeszközünk játékpénzzé silányulása, ami pedig a devizahitelek törlesztőrészleteiben meg is jelent!
A munkahellyel pedig odaveszett a munkajövedelem is, és a megnövekedett összegű törlesztőrészletek…stb. stb. stb.
Összességében pedig kijelenthető: minden bajaink eredője a MAGYAR GAZDASÁG MEGSEMMISÍTÉSE!