2015. március 13., péntek

Tiltsák be a dohányzást az egész világon!

Ha nem így történik, akkor egymilliárd ember halhat meg a dohányzás következtében az évszázad végéig. Ezt állítja két egyetemi professzor Új-Zélandról. Abu Dhabiban nemzetközi konferenciát tartanak arról, hogy miképp lehetne megszüntetni a dohányzást az egész világon.

Az elmúlt tíz év során 50 millió ember halt meg a dohányzás következtében az egész világon. Ezért turbó támadást javasol a dohányzás ellen a két új-zélandi professzor, akik az aucklandi egyetemen tanítanak. Szerintük az ENSZ-nek és a WHO-nak kellene a mozgalom élére állnia. A cél pedig az lenne, hogy vegyék rá a kormányokat: tiltsák be a dohányzást a következő 25 év során. Így a Föld 2040-re dohányzásmentes övezet lenne.
A fejlett világban csökken a dohányzás, de Afrikában és a Közel-Keleten kifejezetten növekszik. A nagy dohányipari cégek most azokat az országokat célozzák meg, melyek nem képesek védekezni, mert az állam gyenge. Földünk csak minden tizedik lakója él olyan államban, ahol komolyan megadóztatják a dohányzást. Különösen veszélyes, hogy mind több nő és mind több fiatal szokik rá a dohányzásra – hangsúlyozza a két új-zélandi professzor. Javasolják minden dohányreklám betiltását és a dohányboltok kiszorítását a bevásárló központokból. A két új-zélandi professzor szerint a nagy dohánycégek továbbra is hatalmas profitokat zsebelnek be, miközben emberek milliói halnak meg a dohányzás miatt minden évben.


GloboPort

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése