Fasisztázás, buzizás és a szovjet múlt éltetése – az orosz internetezők kárörvendően fogadták a hírt, hogy a gyarmatosító EU blokkolta az új paksi blokkot. Bezzeg a szoclágerben milyen jó volt! És azt tudták, hogy 1956-ban zavargást nyomtak el az orosz tankok, nem volt semmiféle megszállás?
Az orosz fél hivatalosan nem kommentálta az EU döntését, amely alapján Magyarország az orosz közreműködéssel építendő új paksi atomerőműbe nem importálhat kizárólag Oroszországból fűtőelemet. A hírről beszámoló orosz nyelvű híradások alatt azonban burjánzanak az olvasói kommentek, és nem is akármilyenek!
Fasingtontól Gayrópáig
Kezdjük a politikai szlengszótárt gazdagító bejegyzéssel: „Ha jól értem, az EU egykor valóban független országai már nem is vakkanthatnak Brüsszel és Fasington (= fasiszta Washington, a szerk.) engedélye nélkül. Na, mi van gyerekek, jó ott bent a szabad és demokratikus EU-ban?” – állt a Ria Novosztyi beszámolója alatt.
Ugyanitt hasonló szellemben reagált a többség:
“Kárörömöt érzek! Na, milyen az EU-ban, „testvéri” Magyarország? A Szovjetunió minden erejével támogatta a gazdasági fejlődést nem csak a saját területén, de a Varsói Szerződés minden tagjánál! Brüsszel meg? Szép, mondhatom!”
„Magyarok, ti csak tűrjetek tovább. Az olcsó birodalmi villamos energia nem a bennszülötteknek van, hanem az első osztályú európaiaknak” – intett egy másik kommentelő.
Van, aki viszont elismeri, hogy ez globális orosz vereség, még ha igazságtalan is:
„Az amcsik ezt is blokkolták, és kész tények elé állítanak minket: ti csak nyersanyagforrásként élhettek. Kicsit bosszant, hogy nagy lendülettel belelendültünk az ellenállásba, anélkül hogy miénk lenne a legerősebb hadsereg, és úgy, hogy nincs semmiféle gazdasági erőnk a Gazpromon kívül. Lehet sokat dumálni, meg lelkes hazafisággal verni a mellünket, kiállni az elnök mellett, de a kegyetlen valóság rákényszerít minket arra, hogy úgy éljünk, ahogyan ők akarják”.
“A Szovjetunió népeinek meséi a hanyatló, rothadó Nyugatról még mindig népszerűek Oroszországban?”
– okvetetlenkedett egy kommentelő, de hamar lecsapták.
„Milyen mese? Ezt tény, Gayrópa (Buzieurópa elnevezése az orosz szlengben B-R) elvesztette az önállóságát és a tengerentúli utasítások szerint cselekszik” – írta egy másik nyelvújító, a melegek és Európa nevét egybegyúrva, ami egy kicsit mellékvágányra vitte a kommentháborút. Aztán végül rátért Magyarországra:
“1956 őszén zavargást nyomtak el, semmiféle megszállás nem volt.”
Stier nyugati nyomásról beszél
Az orosz sajtó egyelőre csak a nyugati és magyar lapok híreiből szemlézve írt az EU döntéséről. Ezenkívül legtöbbször a magyar kormány nemzetközi szóvivőjét, Kovács Zoltánt idézte, aki szerint szó sincs arról, hogy ez EU kifogást emelt volna a szerződés ellen, a Financial Times hamis hírt közölt. A tekintélyes pénzügyi lap viszont fenntartja állításait.
Ezzel csengett egybe a Magyar Nemzet külpolitikai rovatának vezetője által adott nyilatkozat is a TASZSZ-nak, amit az Eho Moszkvi is idézett. „Nem először tapasztaljuk, hogy a Nyugat nyomást gyakorol a projektre. Nagy meglepetést váltott ki a Financial Times cikke, hiszen a magyar fél még a az Oroszországgal kötött szerződés aláírása előtt egyeztetett Brüsszellel. Ez egyértelmű nyomásgyakorlás Oroszországra és Magyarországra” – nyilatkozta Stier Gábor.
(index)
Bal-Rad komm: Az Index rosszindulatú “felütéseitől” eltekintve-ami a szovjet múltat illeti-valóban igaz: az oroszok egyszerűen nem értik, hogy Magyarország micsoda csapdában vergődik, és-tegyük hozzá-JOGGAL KÁRÖRÖMKÖDNEK, NEVETNEK RAJTUNK!
Merthogy ebben igazat állít az Index írása: valóban röhögnek rajtunk! A Medve nem felejt! Oroszország nem felejti, hogy a magyarok voltak a leg galádabbak a Szovjetunióval szemben!
Márpedig a Szovjetunió gondolata reneszánszát kezdi élni Oroszországban! És nem csak ott!