Az elnöki napirend nem kerülhet majd meg egy olyan kérdést, mely Erdély gazdasági pályájának nyilvánosan el nem ismert újrakonfigurálási folyamatával kapcsolatos. A gazdasági határok nélküli térségekben amilyen az EU is a régiók, a politikai határoktól függetlenül, objektív módon a meglévő vagy kialakulóban lévő gazdasági hatalmi pólusok vonzáskörzetében mozognak.

Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus a térségben.

Budapest és Bécs sokkal erősebbek, és sokkal közelebb vannak.

Ezen kívül Bukarest évek óta mintha minden tőle telhetőt elkövetne, hogy eltávolodjon Erdélytől, egyszerűen kerülve egy korszerű kommunikációs ütőér (autópálya, gyorsforgalmi) megépítését, mely vagy Brassó, vagy Nagyszeben felé kelne át a hegyeken. Közben Erdély Magyarországhoz/Ausztriához közeledett, az autópályák abból az irányból megérkeztek Románia határaihoz, és Erdélyből is elindultak nyugat felé. Bukarest egyre elszigeteltebb.

A külföldi befektetések, amennyi még van, leragadnak Erdélyben, Moldváról és Olténiáról nem is nagyon hallottak. A német befektetések pedig melyek inváziójára Johannis hatalomra kerülése miatt számítanak szintén a Kárpátok ívénél állnak meg. Temesvárt, Kolozsvárt hetente néhány repülőjárat köti össze Bukaresttel, míg ezeket a városokat hetente több tíz járat kapcsolja Budapesthez, Bécshez, Frankfurthoz. És a politikum végül követi majd a gazdaságot!

Erdély Bukarestről való leválása valószínűleg már csak idő kérdése!

Meglehet, hogy ez a fordulat éppen a jelenlegi elnök mandátuma alatt következik be. Végső soron nincs jelentősége annak, hogy ez az elnök etnikailag kisebbségi. Lehet, hogy éppen ez fogja akadályozni a leválást, hiszen Johannis urat terhelni fogja az a tudat, hogy ha ez netalán mégis megtörténne, akkor egy etnikai kisebbségi idejében következne be, holott őt Erdély juttatta az ország élére, és nem igazán tudjuk, pontosan mit vár el tőle Erdély! Talán éppen a leválást Bukarestről, mert az erdélyi többségi románok és nem mások fő tézise éppen az, hogy ők dolgoznak, a bukaresti mitikák pedig csak szórják a pénzt!

Erdély Romániáról történő leválása lényegében a nemzetközi kontextustól és a nagyhatalmak közötti már javában zajló tárgyalásoktól függ. Ahogy az már bebizonyosodott, Románia egyszerű nézője ennek. Mindennek! Erdély leválásánál sem lesz másképp! Bukarest átengedte a külföldieknek a természeti forrásokat, az ipart, a pénzügyeket, a bankokat, az erdőket, a földeket. Mennyiben lesz majd más átengedni némi területet is?! Nyilvánvalóan névleg, mert ténylegesen már rég átadták a gazdasági ellenőrzést! Bukarest el fogja veszíteni Erdélyt! Semmit sem tett a megőrzéséért. Az az igazi baj, hogy nem harcban, az ellenség felsőbbrendűsége miatt fogja elveszíteni, hanem csendben, a Facebookon!


A szerzőről kevés angol, magyar nyelvű infót találtam. Leginkább román anyagok vannak. Közgazdaságtant végzett (1978), Kormánytag volt (1996-1998) 4 publikációja van (1978, 1980, 1994, 1996) - Ion

Forrás:
Ilie Serbanescu