2015. március 13., péntek

Orosz képviselők: "inkább a Kennedy-gyilkosságot vizsgáljátok ki"

Hídfő.net.ru | Állami Duma
Az orosz Állami Duma képviselői éles reakciót adtak az Európai Parlament azon határozatára, ami nemzetközi nyomozást akar indítani Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolása ügyében. Az Állami Duma külügyi bizottságának elnökhelyettese, Leonyid Kalasnyikov szerint inkább John F. Kennedy volt amerikai elnök meggyilkolásának ügyét kellene kivizsgálni.
Kalasnyikov emlékeztetett, hogy az Európai Parlamentnek nincs semmilyen fennhatósága Oroszország felett, és az EP által elfogadott határozat a nyomozási procedúrába való nyílt beavatkozás. "Ezek szerint szükséges mégegyszer egyértelműen kijelenteni; nekünk van valakink, aki kapcsán nyomozunk. Független ország vagyunk. Mi a saját törvényeink szerint élünk." Az Állami Duma szóvivő-helyettese szintén eképpen fogalmazott, hozzátéve, hogy az EP által elfogadott határozat közel áll ahhoz, hogy Oroszország belügyeibe történő beavatkozásnak legyen nevezhető. "Ők nem a valóságra alapoznak, nem az orosz lakosság abszolút többségének véleményét figyelembe véve, és elfogultak magyarázzák az eseményeket. Emiatt különösen nehéz komolyan venni a határozatban megfogalmazott követeléseket."
Csütörtökön az EP plenáris ülésén Strasbourgban elfogadtak egy határozatot, ami nemzetközi nyomozást követel a Nyemcov-gyilkosság ügyében. Szerintük a Nyemcov-gyilkosság "a legjelentősebb politikai gyilkosság az orosz történelemben". Az EP szerint "az EBESZ, az Európa Tanács és az ENSZ hatóságai segítséget adhatnak a pártatlan nyomozásban".
Kalasnyikov nem véletlen javasolta, hogy az Európai Unió inkább a Kennedy-gyilkosságot vizsgálja ki. Kennedy gyilkosságának ügyében máig nem történt ilyen "pártatlan" nyomozás, mert gyilkosai máig hatalmon vannak. A gyilkossági ügyet gyorsan elvarrták, és a Kennedy-gyilkosságról készített jelentést 75 évre titkosították, vagyis 2038-ig nem hozzák nyilvánosságra. A volt amerikai elnököt az alábbi beszéd elhangzása után öt hó­nap­pal, 1963. november 22-én gyilkolták meg.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/13/orosz-kepviselok-inkabb-kennedy-gyilkossagot-vizsgaljatok-ki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése