Angela Merkel szerint nem zárhatók ki az Oroszországgal szembeni további szankciós lépések, ha gondok mutatkoznak a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás valóra váltásával.
A német kancellár csütörtök este Brüsszelben nyilatkozott, miután véget ért az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek nem hivatalos találkozója.
Merkel előzőleg csütörtök hajnalban még a fehérorosz fővárosban, Minszkben – félnaposnál is hosszabb egyezkedés után – megállapodott Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia elnökkel abban, hogy vasárnap nulla órakor tűzszünet lép életbe az ukrán kormányerők és az oroszpárti szakadárok között.
A brüsszeli EU-csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján Merkel elmondta: a tagországi vezetők felkérték az EU javaslattevő-végrehajtó intézményét, az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki az esetleges további szankciós intézkedéseket.
A kancellár világossá tette: az esetleges további szankciók, amelyekről beszél, az Oroszország elleni célzott gazdasági korlátozó intézkedések sorát szaporítanák abban az esetben, ha a csütörtök hajnali minszki megállapodásokat nem hajtanák végre.
Külön kezelendő ettől az a feketelista, amelyen uniós beutazási tilalommal, illetve vagyonbefagyasztással sújtott orosz és ukrajnai természetes, illetve jogi személyek találhatók. Ennek a listának a kibővítéséről a minap az EU-tagországok külügyminiszterei megállapodtak, azzal, hogy a bővítés jövő hétfőn lép hatályba. Merkel közölte: a hatályba léptetést nem befolyásolja a vasárnap esedékes tűzszünet életbe lépése. A lista tehát eszerint hétfőn mindenképpen kibővül – akkor is, ha a tűzszünet annak rendje és módja szerint életbe lép…
(MTI)
Bal-Rad komm: Ez igen! A trampli bejelentette, hogy BÁRMI TÖRTÉNIK DONBASSZBAN, AZÉRT OROSZORSZÁG LESZ A FELELŐSSÉGRE VONANDÓ ÉS SZANKCIONÁLANDÓ FELELŐS! A BŰNBAK!
Merkel szerint ugyanis kitartottjuk-a kijevi junta és annak vezére-Valcman-csakis ártatlan bárányka!