A The New Economic Times pénteki száma szerint India védelmi minisztériuma kivonulhat a franciákkal Rafale vadászrepülőgépek gyártásáról folytatott tárgyalásokból, és inkább orosz Szu-30MKI vadászgépeket vesznek.
Az indiai védelmi minisztérium ugyan 2012-ben megkezdte a tárgyalásokat, de most mégis visszautasíthatja a Rafale gépekre vonatkozó üzletkötést. Ennek indokaként azt nevezték meg; nem bíznak abban, hogy Franciaország átadná a legyártott haditechnikai eszközöket a megrendelőnek.
Hídfő.net.ru | Rafale vadászgép
Ráadásul a Rafale gépek gyártása India részéről igen nagy kiadás, és a más programokra elkülönített anyagi források csökkentésével járt, így nem engedhetik meg maguknak, hogy a Misztral-ügy velük is megtörténjen. A Rafale gépek gyártása miatt többek között háttérbe szorult az indiai Tejas és AMCA gépek fejlesztése.
Bharat Karnad a publikációban kifejti, hogy a francia fél nem mutatott hajlandóságot arra, hogy a technológiát átadják, és az indiai felet nem voltak hajlandók bevonni a gyártási folyamatba. Eközben a Szu-30MKI gépek fele annyiba kerülnének csak, mint a Rafale; Karnad elmondása szerint azon a 12 milliárd dolláron, amit az indiai légierő a 126 Rafale vadászgépre költött volna, a védelmi minisztérium inkább vesz 255 Szu-30MKI vadászrepülőgépet Oroszországtól, amivel logisztikai, kiképzési és karbantartási költségeket is megspórolnak, mivel ez a technológia már rendelkezésre áll.
Franciaország 2014 novemberében kellett volna átadja az orosz megrendelésre gyártott Misztral helikopter-hordozó hajók első egységét, amit Washington politikai nyomására máig nem tettek meg. A hajógyár szakszervezete az átadás elhalasztásakor figyelmeztette a kormányt, hogy ezzel nem csak azt az egy üzletet sodorja veszélybe, hanem a francia gyártók megbízhatóságát vonja kétségbe, és elriaszthatják a további megrendelőket.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/09/franciaorszag-elesett-egy-12-milliard-dollaros-megrendelestol-misztral-ugy-miatt