Megérkezett Kijevbe a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége csütörtökön, hogy megkezdjék a korábbi hitelcsomag mellé megfogalmazott követelések teljesítésének ellenőrzését. Az IMF delegációja január végéig tárgyal az ukrán hatóságokkal, hogy "áttekintsék a gazdasági helyzetet és a kormány által vállalt kötelezettségek teljesítését".
Az ukrán kormány a puccsal való hatalomra jutást követően, tavaly áprilisban vett fel 17 milliárd dollár hitelt, amit két év alatt folyósítanak Ukrajna számára. Ez része annak a nagyobb, összesen 27 milliárd dolláros csomagnak, amit a nyugati országok az általuk hatalomra juttatott kormány életben maradására adnak hitel formájában. Az IMF akkor a csomag első részleteként azonnal át is utalt Kijevnek 3,2 milliárd dollárt. A második, 1,39 milliárd dolláros részletet pedig szeptember elején kapták meg.
Az ukrán pénz - hrivnya - tavaly óta értékének felét elveszítette a dollárral szemben. Az IMF úgynevezett mentőcsomagjának nagy részét így a pénzügyi helyzet stabilizálására fordítják. Tehát semmiféle, fizikailag is látható, kézzel fogható dolog nem származik belőle, hanem a korábbi árfolyamok helyreállításával megindokolják, hogy miért kell az ukrán lakosságnak fizetnie a nyugat felé.
Hídfő.net.ru | Nemzetközi Valutaalap
A puccsal hatalomra juttatott atlantista kormány egy sor megszorító intézkedést vállalt a hiteltörlesztés mellé, ami a szociális kiadások nagy részének eltörlését, a nyugdíjkorhatár emelését jelenti. Emellett az IMF egy erőltetett privatizációs programot szabott feltételül. A semmire elköltött dollár-milliárdokkal indokolt hiteltörlesztés mellé Ukrajna az állami vagyon tekintélyes részét is ki kell árusítsa a nyugati pénzembereknek. Az ország energetikai hálózatának egy részét már nyugati kézre játszották, többek között amerikai cégek kezébe kerültek az atomerőművek.
Ukrajnában az atlantista puccsot követően egy demokratikus felhatalmazással nem rendelkező kormány vette fel a külföldi hiteleket, írta alá az EU-csatlakozással kapcsolatos dokumentumokat, és kezdte meg a hadsereg átállítását a NATO standard használatára. A puccsot követően elnökválasztás útján is egy nyugatbarát oligarcha jutott hatalomra - Petro Porosenko -, aki december elején külföldi állampolgárokat nevezett ki az ukrán minisztériumok élére. A pénzügyminiszternek kinevezett amerikai állampolgár a napokban Berlinbe látogatott, ahol újabb hitelt vett fel az ukrán lakosság nevében.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/09/az-imf-ellenorzi-hogy-kormany-megfelelo-intezkedeseket-hoz-e