Ukrajnába kedden újra megkezdődött az orosz gázszállítás, napi szinten 43,5 millió köbméter gázt fognak szállítani az országba. Az Ukrtranszgaz szóvivője szerint a gázmennyiség a lakosság mindennapi szükségleteinek fedezésére lesz felhasználva.
Hídfő.net.ru | Gáz láng
A Gazprom szintén megerősítette az információt. A gáztranzit újraindítását eredetileg december 11-re tervezték, az ukrán fél kérésére kezdték el korábban. Ukrajna energiaellátását a nyugati országok nem tudták megoldani, jelenleg újra Oroszországból importálják a földgázt, szenet és áramot.
Ukrajna június 16 óta nem jut orosz földgázhoz, mert a Kijevben lezajlott nyugati puccs kezdete óta 8 hónapon át nem fizettek a megkapott gázmennyiségért. A puccs az EU-párti civil tüntetésekkel kezdődött 2013 novemberében, onnantól februárig már semmit nem fizettek a Gazpromnak. Oroszország a gázszállítás újraindításának feltételeként az adósság törlesztését szabta és az előrefizetéses rendszert, vagyis tegnaptól csak azt a gázmennyiséget kapják meg, amit előre kifizetnek. Kijev november 5-én kifizetett a Gazpromnak 1,45 milliárd dollárt, ami a szállítás újraindításának előfeltétele volt.
Az előrefizetéses rendszert szintén betartja az ukrán fél, mert nem tehet mást. A Gazprom vasárnap megerősítette a hírt, hogy Ukrajna kifizette a 378 millió dollárt a decemberben szállítandó 1 milliárd köbméter gázért, emiatt indítják meg a szállítást.
Az Európai Bizottság, Kijev és Moszkva közti tárgyalások eredményeként Kijev rendezi tartozásait, előrefizetéses rendszerben fizet, cserébe márciusig zavartalan lesz a gázszállítás Ukrajnába és Európába. Ez az úgynevezett "téli gáz-csomag", amiről a háromoldalú tárgyalásokon állapodtak meg.
Ukrajna 378 dollárt fizet ezer köbméter gázért, és a gázszállítás folytatásának feltétele, hogy az ütemtervnek megfelelően még 2014 vége előtt kifizeti a fennálló 3,1 milliárd dolláros tartozását is. Ha ezt nem teszi meg, tél közepén újra leállhat a gázszállítás.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/10/ujraindult-gazszallitas-ukrajnaba