Hongkong kormányzója felszólította a liberális demokráciáért tüntetőket, hogy kerüljenek el minden szükségtelen konfrontációt a rendőri erőkkel, akik csütörtökön elkezdik eltávolítani az általuk felállított sátortábort, és azonnali kényszerítő intézkedést alkalmaznak mindenki ellen, aki ellenáll a műveletnek.
A kormányzó 20 órát adott a demokráciapárt tüntetőknek, hogy összepakolják valamennyi ingóságukat és elhagyják a kormánynegyed melletti nagyteret. A sajtóközlemény emlékeztet, hogy a demokráciapárti tüntetők illegálisan foglalták el a köztereket és utakat, így a rendőrség 20 órán belül megkezdi a kiszorításukat. A demonstrálók azóta "visszatérünk" feliratú plakátokat tartanak, jelezvén, hogy nem fognak összeütközésbe keveredni a rendfenntartással, elhagyják a teret, és majd a későbbiekben újra összegyűlnek.
Hídfő.net.ru | Színes forradalom
Hongkongban szeptemberben kezdődött meg a tüntetési hullám az ellen, hogy a kormány nevezi ki a helyi kormányzókat. A tüntetők ehelyett liberális demokráciát akarnak, ahol minden vezetőt közvetlenül választhatnának meg. A későbbiekben a tiltakozóknak a 2017-es elnökválasztásokon induló jelöltek hátterének kivizsgálásával is problémájuk lett, és "szabad választásokat" követeltek. Az eseménysorozatban már számos letartóztatás és kisebb összecsapások történtek. A hongkongi rendőrség többnyire csak a provokátorokat emeli ki a tömegből, így a tüntetések nagy része békés maradt és nem alakult ki olyan fegyelmezetlen, véletlenszerű pusztítás, mint a nyugati országokban szerveződő tüntetések után szokott.
Hongkong 1997-ben nyerte el hivatalosan is függetlenségét, korábban több mint 100 éven át brit gyarmat volt. Ma egy autonóm, adminisztratív régió Kínán belül, garantált gazdasági, jogi és politikai önrendelkezéssel, az "egy ország, két rendszer" elv alapján.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/10/hongkong-felszamoljak-tuntetesek-gocpontjat