A Déli Áramlat projekt megvalósításában részt vevő európai országok találkozója után az Európai Bizottság bejelentette, "nemhivatalosnak" tartja Oroszország döntését, miszerint kivonul a Déli Áramlat projektből. Az európai országok küldöttjei Maroš Šefčovičot, az Európai Bizottság elnökhelyettesét jelölték ki arra, hogy konzultáljon Oroszországgal a projektről. Németország gazdasági és energiaügyi minisztere, Sigmar Gabriel pedig azt mondta, továbbra is reménykednek abban, hogy még lehetséges visszatérni a Déli Áramlat megépítéséhez.
Vlagyimir Putyin személyesen döntött a projekt teljes beszüntetéséről és személyesen jelentette azt be, ami sokkszerű hatást gyakorolt az európai politikusokra. A döntést december 1-jén közölte, miután Oroszország és Törökország kidolgozta az új energetikai együttműködés részleteit.
Hídfő.net.ru | Vlagyimir Putyin
Alekszej Miller, a gazprom vezérigazgatója szerint az Európai Unió általános jelleggel blokkolni akarta a projekt megvalósítását, és ez végleges beszüntetést jelent, mert a projekthez visszatérés esetén nincs semmi garancia arra, hogy az EU nem folytatja az akadályoztatás politikáját. Azt követően Alexandr Novak, orosz energiaügyi miniszter is bejelentette, hogy már folyamatban vannak az előkészületek a projekt megvalósításáról kötött kormányközi megállapodások eltörlésére.
Putyin személyesen döntött a projekt teljes beszüntetéséről, ami sokkszerű hatást gyakorolt az európai politikusokra. Az európai vezetők még a mai napig nem fogták fel, hogy a Déli Áramlat egy tollvonással meg lett szüntetve és Moszkva már meg is állapodott Törökországgal az alternatív vezetékhálózat építéséről. Jelenleg is a teljes tagadás állapotában vannak, nem veszik komolyan se az orosz államfő, se az energetikai miniszter, se a Gazprom vezérigazgató szavait.
Az Európai Unió reakciója a projekt eltörlésére az volt, hogy reményüket fejezték ki a projekt folytatására vonatkozóan, és eközben Törökországba küldték az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy meggyőzze a török államfőt arról, az új együttműködés helyett inkább fordítson hátat Moszkvának.
http://www.hidfo.net.ru/2014/12/10/az-europai-unio-teljes-benultsagban-van-deli-aramlat-eltorlese-miatt


Magyarország képviselője nem írta alá a Déli Áramlat projekt lefújása által érintett európai országok közös nyilatkozatát, mert a kormány nem adott arra felhatalmazást. Hét uniós ország kérte a kialakult helyzet rendezését; Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Olaszország, Románia és Szlovénia közös nyilatkozatban kérte az Európai Bizottságot, hogy Moszkvával tárgyalásos úton rendezze a helyzetet.
A bizonytalan helyzet most azon országoknak jutott ki, akik több alkalommal is 180 fokos fordulatot tettek, vagy időhúzással akadályozták a projekt megvalósulását. Magyarország képviselője nem írta alá az értetlenkedők által elfogadott közös nyilatkozatot, Vlagyimir Putyin orosz államfő ugyanis Orbán Viktort és a szerb államfőt egy telefonbeszélgetés során tájékoztatta az előállt új helyzetről.
Hídfő.net.ru | Putyin telefon

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/10/hazank-nem-irta-ala-az-ertetlenkedok-kozos-nyilatkozatat


Moszkvai pofon az Európai Bizottságnak

Vlagyimir Csizov, Oroszország állandó EU-képviselője a tegnapi közös nyilatkozatra válaszként közölte, hogy nem tárgyalnak az Európai Bizottsággal a Déli Áramlatról, mert az csak a projektbe bevont országokat érintette volna. "Mivel a projekt lezártnak lett nyilvánítva, ebben a témában semmiféle tárgyalásnak nincs értelme."
Hídfő.net.ru | Vlagyimir Csizov
Csizov elmondása szerint a Déli Áramlatról lefolytatott tárgyalások egyébként is a projektben érintett országokkal történtek, nem az Európai Bizottsággal. Folytattak tárgyalásokat azokkal a tagállamokkal, melyek a megvalósításban érdekeltek voltak, mint Olaszország és Franciaország, vagy a fogyasztókkal és tranzitországokkal, melyeken a vezetékek áthaladtak volna. A vezető orosz diplomata kifejtette, hogy nincs mit magyarázni a projekt lezárásán, ez egy Brüsszel által akadályozott üzlettől való elállás, ami nem fenyegeti az európai intézményeket, így magyarázatot sem kell adni rá. "Arról, hogy a projekt tényleg befejeződött-e, vagy csak átmenetileg le lett-e állítva, a Gazprom vezérigazgatója egyértelműen nyilatkozott. Ezt nem fogom letagadni."
A Déli Áramlat projekt amiatt lett leállítva, mert Brüsszel folyamatosan akadályokat gördített a megvalósítás elé azzal, hogy időnként egy-egy tagállamra nyomást gyakorolt abba az irányba, hogy a tagállam ne adja meg az engedélyeket. Legutóbb Bulgáriában történt ilyen, ahol a kormány elkötelezett volt a projekt megvalósítása mellett, majd Brüsszel nyomására hátat fordított annak. Válaszként november végén orosz delegáció ment Törökországba, ahol összeült az orosz-török kormányközi bizottság, és megállapodtak az energetikai együttműködés bővítéséről. Azt követően Erdogan elnök retorikájában látványos külpolitikai fordulatot tett, majd Vlagyimir Putyin december 1-jén bejelentette, hogy felmondják a Déli Áramlat projektet, és az orosz gáz Törökországon át fog Európába érkezni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/10/moszkvai-pofon-az-europai-bizottsagnak