Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök ma egy televíziós interjú során kifejtette, a Déli Áramlat projekt leállítása mögött az áll, hogy Bulgária az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomásának engedve nem adta meg az építési engedélyeket. Medvegyev szerint Bulgária nem mint független ország folytatott tárgyalásokat a projektről, hanem mint az EU egy szokványos tagállama, amire nyomás nehezedik Brüsszel részéről.
Hídfő.net.ru | Dimitrij Medvegyev
A bolgár kormány több alkalommal kifejezte támogatását a projekt megvalósulására vonatozóan. Azonban az utóbbi időben néhány hetente változtatta állásfoglalását, és Washington keze is benne van abban a döntésben, amit a bolgár kormány végül meghozott.
Washington aktívan beleavatkozik a kelet-európai országok politikájába, ráadásul olyan mértéktelen módon, hogy az az üzleti kapcsolatokra kiterjed. Az Egyesült Államoktól több mint tízezer kilométerre egy nemzet nem hozhatott független döntést arról, hogy egy másik országgal milyen gazdasági kapcsolatot kíván kiépíteni, hanem végül az amerikai tevékenység határozta meg a döntéshozatalt.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/10/medvegyev-deli-aramlat-leallitasarol