Egy tegnap benyújtott törvényjavaslat előírná, hogy a szolgáltatók kivegyék alapcsomagjaikból a nagy kereskedelmi tévécsatornákat, köztük az üzleti érdekeinek sérelme miatt kormányellenes agitációt folytató RTL Klubot is. Az országosan digitális sugárzást nyújtó szolgáltatókat arra kötelezi majd a törvény, hogy a közmédia most létrehozott csatornáit előnyben részesítse és betegye a legalacsonyabb díjú szolgáltatáscsomagokba. A törvénytervezet feltételezhető célja, hogy a legolcsóbban elérhető csomagokban ne legyenek benne olyan tévécsatornák, melyek tisztán üzleti érdekeik mentén működnek.
Az RTL Klub a választási időszak óta elhúzódó konfliktusban áll a kormánnyal, és az utóbbi években rendszeresen kapott bírságokat kisebb törvénysértések miatt. Szeptemberben a csatorna 40 millió forintos bírságot kapott, amiért egy műsorában értelmezési keret nélkül, önmagában vett elfogadható történésként jelenítette meg a műsor egy fiatal karakterének drogfüggővé válását, ami azt a benyomást kelthette a nézőben, hogy a kábítószerhasználat nem elítélendő. Egy másik alkalommal az RTL Klubra 10 milliós bírságot szabtak ki, amiért a valós adatokat torzítva, hamis összehasonlító elemzést mutatott nézőinek a saját nézettségi adataira és egy rivális TV-csatorna nézettségi adataira vonatkozóan.
Az RTL Klub sorozatos törvényszegéseit a politikába történő beavatkozása tetőzte, a balliberális pártok látványos veresége óta ugyanis teret ad a Demokratikus Koalíció retorikájával egybecsengő kormányellenes hangulatkeltésnek. Miközben az RTL Klub a baloldali pártok tagjainak kétes ügyeivel nem foglalkozik és korábban sem foglalkozott, a kormánypártot újonnan előszeretettel veszi górcső alá, vagyis kijelenthető, hogy a balliberális politikai erők javára beavatkozik a politikába.
Hídfő.net.ru | RTL GroupKormányok jönnek-mennek, az RTL marad?
A sokak által kritizált reklámadó ugyan vélhetően az RTL Klub megregulázásának céljával lett elfogadva, az utóbbi időben a kormány engedékenységet mutatott a reklámadó módosításával kapcsolatban a kereskedelmi csatorna javára. Az RTL Klub azonban - ha reklámbevételeit meg is tarthatja - jelentős nézettség-csökkenéssel számolhat, ha a nézők nagyobb összegeket kell majd fizessenek a csatorna eléréséért.
Mivel az RTL Klub műsoraiban a szélsőséges liberalizmus életszemlélete túlzó mértékben felülreprezentált (a fenti drogos példa csak egy a sok közül), a csatorna ellehetetlenítése egyértelműen egy pozitív lépés, ami nem csak a kormányt védi a kritikától, de a magyar társadalmat is némileg mentesítheti az utóbbi 25 év liberalizmusa alól. Úgy tűnik, most egy olyan kivételes helyzet van, hogy a kormány és a magyar társadalom érdeke egybeesik. Ritka alkalom, de ami az RTL Klub kapcsán zajlik, az ha nem is kellően radikális, mindenféleképpen egy pozitív történéssorozat.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/29/ujabb-pofont-kaphat-liberalis-tv-csatorna