A pénteken elfogadott pekingi szabályozás megtiltja a nyilvános zárt térben, a munkahelyeken és a tömegközlekedési járműveken való dohányzást.
1369789356956A javaslatot a Pekingi Városi Népi Gyűlés Állandó Bizottsága szavazással fogadta el. Az új szabályok június elsején lépnek hatályba.
Júniustól szabadtéren sem szabad rágyújtani az óvodák, iskolák, gyermekjóléti intézmények, szülészetek és gyerekkórházak, sportlétesítmények és a védett műemléki helyszínek területén.
Tilos lesz a dohánytermékek hirdetése szabadtéren, nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, és a médiában is – beleértve a rádiót, televíziót, filmeket, újságokat, könyveket és az internetet. A dohányzás promócióját és az e célú szponzorációt betiltják.
A pedagógusoknak tilos lesz általános és középiskolás diákjaik előtt dohányozni. Az iskoláknak továbbá segítséget kell nyújtaniuk diákjaik részére a leszokásban, és be a dohányzás káros hatásait is ismertetniük kell velük.
Az új szabályozás tiltja a dohánytermékek kiskorúaknak való értékesítését önkiszolgáló automaták vagy az internet útján.
Xinhua/CRI