Oroszország állandó EBESZ-képviselője, Andrej Kelin bejelentette, Moszkva nem fogja engedni, hogy a Donbassz régiót katonai blokád alatt tartsák. "Ismétlem, nem fogjuk engedni, hogy a donbasszi lakosság katonai blokád alatt éljen." Kelin az EBESZ Állandó Tanácsának ülésén jelentette ezt be, valamint ugyanaz a nyilatkozat Oroszország külügyminisztériumának weboldalán is megjelent. A diplomata emlékeztette Kijevet, hogy a minszki megállapodással elfogadta a konfliktus rendezését, és az ukrán csapatok jelenlegi tevékenysége és elhelyezkedése katonai blokádnak minősül.
Hídfő.net.ru | Andrej Kelin
"Beszüntették az állami alkalmazottak kifizetését, nem fizetik ki a nyugdíjakat és a háborús veteránok, nyugdíjasok, gyermekek szociális juttatásait. Az emberek egész életükben az ukrán államnak dolgoztak, fizették az adót Kijevnek, és mindez romokban hever, nem kapnak semmit."
Novemberben Petro Porosenko ukrán államfő elrendelte, hogy a fegyveres erők evakuálják a kormányhivatalok és bíróságok alkalmazottait a háborús térségből, azt követően minden állami alkalmazott fizetését és a nyugdíjak kifizetését is leállították. A kormányhivatalok nem működnek a vitatott hovatartozású területeken sem, és Kijev elrendelte a bankfiókok bezárását is a délkeleti régiókban. A vitatott hovatartozású területeken a bankautomaták sem üzemelnek, emberek százai állnak sorban egy-egy automata előtt, de van, amelyikbe már két hete nem érkezett pénzszállítmány, így az emberek nem tudnak hozzájutni az ukrán bankokban tartott pénzükhöz.
Miközben Kijev nem ismeri el a délkeleti régiók függetlenségét és továbbra is azt állítja, hogy a Donbassz régió Ukrajna része, a kormány egyértelműen úgy kezeli a térséget, mintha nem az ország része lenne, emellett láthatóan gazdasági szankciókat alkalmaz a lakosság ellen, hogy elégedetlenséget szítson a függetlenséget kikiáltó kormány ellen. Ugyan a függetlenedő köztársaságok megkezdték az önálló bankrendszer kialakítását, ennek működőképessé tétele hónapokat is igénybe vehet. A térségben humanitárius katasztrófa állt elő, nem érkeznek pénzszállítmányok, nincs elég élelmiszer és gyógyszer, eközben az ukrán csapatok blokád alatt tartják a régiót, és helyi szinten harccselekmények zajlanak. A lakosok életét megnehezíti, hogy azokban a régiókban is, ahol a front már-már határrá szilárdult, az ukránok tovább ágyúzzák a lakott településeket, ezeken a helyeken áram, víz és fűtés sincsen.
Kelin bejelentése szerint Ukrajna megfosztotta az élet jogától az ostromolt régiók civil lakosságát, így a helyzet szükségessé tette az azonnali beavatkozást.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/29/humanitarius-beavatkozas-kezdodhet-donyeck-tersegeben