Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője kijelentette; 2017-ben népszavazást ír ki az Európai Unióból kilépésről, ha megnyeri az elnökválasztást. A Le Figaro napilap szerint Franciaország egy ilyen referendumot követően valóban kiléphet az Európai Unióból, és a párt támogatottsága alapján erre minden esélyük megvan.
Hídfő.net.ru | Marine Le Pen
Marine Le Pen elmondása szerint a sikeres referendum után maximum hat hónappal megállapodásra jut majd az európai vezetőkkel Franciaország területi, törvénykezési és gazdasági függetlenségének visszaállításáról, valamint a monetáris függetlenségről. A Nemzeti Front vezetője azt is kijelentette, hogy azonnal lemondana az elnöki posztról, ha a franciák az Európai Unióban maradás mellett szavaznának. "Azt akarom, hogy megértsék végre, soha semmi nem fog változni, ha nem állítjuk helyre a függetlenséget és nem válunk saját sorsunk kovácsává."
Az utóbbi években a Nemzeti Front támogatottsága jelentősen növekedett, köszönhetően az egyre radikálisabb EU-ellenes retorikának. A májusi EP-választások idején a párt a szavazatok negyedét szerezte meg. Marine Le Pen azt is hangoztatja, hogy a független Franciaországnak elsősorban nem csak Brüsszellel szemben kell függetlenné válnia, hanem az amerikai befolyást kell végleg kiszorítani Európából. A legutóbbi közvélemény-kutatások adatai szerint Le Pent a franciák mintegy 43%-a támogatja, így esélyes az elnöki posztra.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/29/franciaorszag-nepszavazast-irhat-ki-az-eu-bol-kilepesrol