2014. november 3., hétfő

Kína Komolyan gondolja – harc a korrupció ellen

Kinai_korrupcioLehet így is küzdeni a korrupció ellen. Amúgy Kínában a korrupciós bűncselekmény igen komoly büntetést vonhat maga után, akár kivégzést is. Az alábbiakat nem is igen kell kommentálni.
Kína akár a lefoglalt vagyon 80%-át is átengedi azoknak az országoknak, amelyek segítenek visszaszerezni az illegális úton külföldre juttatott vagyonokat; szakértők szerint ez a mechanizmus segíteni fogja Kínát a korrupt tisztviselők utáni globális hajtóvadászatában.
A lopott vagyon jogos tulajdonosoknak való visszajuttatása során alkalmazott nemzetközi gyakorlat szerint a lefoglalt vagyont megosztják azzal az országgal, ahol a lefoglalás történt. A megosztás aránya az ország segítségének mértékétől függ, mondta Huang Feng, a Pekingi Tanárképző Egyetem Nemzetközi Büntetőjogi Intézetének vezetője a Global Timesnak.
A megosztó mechanizmust Kína júliusban léptette érvénybe, amikor útjára indult a Rókavadászat 2014 művelet, ezzel ösztönözve más országokat az illegális pénzek felderítésére, egyszersmind keretet adva az ilyen vagyonok fölötti tulajdonjogok rendezésének vitáiban, és kompenzálja a külföldi országokat materiális és személyzeti költségeikért, mondta.
A Rókavadászat 2014 kezdete óta a kínai rendőrség 40 országban és területen több mint 80, gazdasági bűncselekményekkel vádolt embert állított elő, közölte a Közbiztonsági Minisztérium csütörtökön.

forrás: CRI – China Radio International

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése