A Donyecki Népi Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke nyerte a tegnapi elnökválasztásokat, megszerezve a szavazatok relatív többségét. Alexander Zaharcsenko így a DNK elnöke lesz a következő ciklusban, a tegnapi szavazáson több mint 765 ezer szavazatot szerzett. A vele szemben induló jelöltek közt második helyezett Kofman már csak fele ennyi szavazatot szerzett, így a választás eredményei mutatják, hogy a donyecki választók nem csak a függetlenséget, de Zaharcsenko személyét is támogatják.
Moszkva már bejelentette, hogy elismeri a választások eredményeit, tiszteletben tartja a DNK és LNK lakosainak akaratnyilvánítását.
Mivel a megválasztott elnök nem valamelyik nyugati titkosszolgálat embere, így a nyugati országok nem ismerik el a választások eredményét.

Zaharcsenko a választásokat megelőzően kijelentette, "a Donyecki Népi Köztársaságban senkit nem fog érdekelni, ha az európai országok nem ismerik el az országgyűlési választások és államfőválasztás eredményeit. A lényeg, hogy Oroszország elismeri".
A Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság májusban nyilvánította ki függetlenségét. Azóta az ENSZ adatai szerint is mintegy négyezer civil vesztette életét, mert a puccsal hatalomra juttatott atlantista kormány a délkeleti régiót is be akarná vonni - fegyverrel - az Európai Unióba. Szeptember 15-én az EBESZ közvetítésével tűzszüneti megállapodás született, de a harcok azóta is zajlanak. A választási megfigyelők - köztük a Jobbik küldöttségének - jelentései szerint a kijevi junta próbálta megakadályozni a választások szabályos lebonyolítását, hogy a közvélemény számára is elfogadható indokot kreáljanak az eredmények elutasítására.


http://www.hidfo.net/2014/11/03/donyecki-kormanyfo-nyerte-el-az-elnoki-posztot



Kijev nem akar békét, bármit is mond, kettős játékot játszik - jelentette ki Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki oroszbarát vezető egy tegnap esti sajtóértekezletén, miután - a Nyugat szerint önhatalmúlag - kikiáltott kelet-ukrajnai megyében az „elnökválasztás” győztesévé nyilvánították az eddig feldolgozott szavazatok alapján.
Képtalálat a következőre: „zaharcsenko kép”
Máig nem sikerült megértenem Kijev politikáját. Mi készek vagyunk a párbeszédre velük, de előbb normális és ésszerű hozzáállást várunk tőlük” - tette hozzá Zaharcsenko. A donyecki választási bizottságnak vezetője bejelentette, hogy Zaharcsenko a szavazatok több mint 70 százalékát szerezte meg a voksok több mint 50 százalékának összeszámlálása alapján. Korábban azt közölték Donyeckben, hogy az exit pollok alapján a szavazatok 81,37 százalékát kapta meg a jelölt. Két riválisa nagyjából 9-9 százalékot szerzett.

A régió vezetőjének pártja a „parlamenti választásokon” elnyerte a leadott szavazatok 65 százalékát - közölték a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezése alapján. A szomszédos,  - ugyancsak önhatalmúlag kikiáltott - luhanszki népköztársaságban hasonló eredményekre lehet számítani.

Amint várható volt - és le is közöltük -, Oroszország bejelentette, hogy üdvözli és tiszteletben tartja a két megyében megrendezett elnök- és parlamenti választások eredményét. „A donyecki és a luhanszki választások békésen és nagy részvételi aránnyal zajlottak le. Tiszteletben tartjuk Délkelet-(Ukrajna) lakosainak akaratát” - olvasható a moszkvai külügyminisztérium közleményében. „Akiket megválasztottak, azok mandátumot kaptak arra, hogy megoldják a gyakorlati problémákat, és ezáltal helyreálljon a normális élet a kelet-ukrajnai régiókban” - tette hozzá az orosz minisztérium.

Szintén várható volt, hogy az Európai Unió törvénytelennek nevezi a választásokat, illetve nem ismeri el azok eredményét. „A ma megrendezett választásokat az ukrajnai béke megteremtése egy újabb akadályának tekintem” - jelentette ki közleményében Federica Mogherini, az unió új külpolitikai vezetője. „E választások ellentétesek annak a megállapodásnak a betűjével és szellemével, amelyet Kijev szeptemberben Minszkben kötött a lázadókkal, és amelyet a nemzetközi közösség és Oroszország is támogatott"- írta.
Gölöncsér Miklós