Kína kifejlesztett és sikeresen tesztelt egy nagy hatékonyságú lézeres védelmi rendszert, amely könnyű drónok ellen bevethető és képes "megsütni" a légtérbe belépő gépek elektronikáját. A hazai gyártású rendszer két kilométer hatótávú és a legkülönbözőbb féle légi eszközöket tudja semlegesíteni, öt másodperccel a beazonosítást követően.
A rendszert eredetileg az 500 méternél alacsonyabb magasságban érkező, kis méretű, vagyis igen nehezen kezelhető drónok lelövésére fejlesztették ki. A Xinhuna hírügynökség jelentése szerint a tesztek során a berendezés több mint 30 drónt lőtt le egyidőben, 100%-os hatékonysággal. Az új lézeres rendszert a kínai légvédelem a városi és ipari övezetek védelmére fogja használni, és egyben választ ad az amerikai katonai fejlesztések új irányára is. Az amerikai védelmi ipar igen nagy erőfeszítéseket tesz olyan csapásmérő erő kialakítására, amely egyre kisebb méretű, ám egyre nagyobb számú drón együttműködésére alapoz, melyek közül mindegyik önmagában is célba tudja juttatni a kívánt töltetet, amely lehet akár taktikai robbanófej, akár vegyi vagy biológiai fegyver is. A DARPA mesterséges intelligencia kutatásainak külön területe egy raj-inteligencia kifejlesztése az ilyen újtípusú csapásmérő erő számára, amely nagyszámú, kis méretű, rajban együtt mozgó drónokra alapoz.
Hídfő.net | Drón raj
Az új kínai légvédelmi rendszert az ilyen raj egyidejű megsemmisítésének céljából fejlesztik. Nincsenek pontos közölt adatok arról, hogy jelenleg milyen kapacitással üzemel ez a rendszer, de a 30 drón lelövése egyidőben 100%-os hatékonysággal feltételezheti, hogy a rendszer jóval több célpont egyidejű kiiktatására is alkalmas lehet. A Xinhua szerint korábban az ilyen, alacsony magasságban behatoló, kis méretű drónok megsemmisítése mesterlövészek és helikopterek feladatköre volt, ami azonban igen alacsony hatékonysággal működött.
A Xinhua hivatalos bejelentése szerint ugyanakkor nem az amerikai védelmi ipari fejlesztések által kezdett verseny kényszere miatt van folyamatban a fejlesztés, hanem annak okán, hogy a terroristák előszeretettel használják a kisméretű drónokat (ami gyakorlati jelentését tekintve ugyanaz, tekintve, hogy az amerikai külügy állandó jelleggel beleavatkozna a kínaiak területi vitáiba).
A Xinhua szerint az érintett akadémia jelenleg dolgozik egy másik, ugyanilyen elven (az elektronika kisütésén) működő rendszer megépítésén is, ami nagyobb erővel és nagyobb távolságból vethető be.


http://www.hidfo.net/2014/11/03/kina-lezerfegyvert-fejleszt-rajban-tamado-dronok-kiiktatasara