2014. november 3., hétfő

Amerika éket verne Magyarország és Oroszország közé

Az USA megpróbálja megakadályozni Magyarország sodródását Oroszország felé

…”Washingtont nagymértékben aggasztja, hogy a MOL magyar energetikai társaság, amelynek részvényei 24,7 százalékban az állam tulajdonában vannak, eladhatja az orosz félnek – feltehetően a Gazpromnak – a horvát INA-ban levő 49 százaléknyi részvényeit – jegyzi meg a Reuter. Ennek a részvénycsomagnak megvásárlása a Gazpromnak stratégiailag fontos támaszpontot biztosítana az Európai Unióban – lévén az az orosz gáz legjelentősebb fogyasztója…”

“Washington diplomáciai támadást tervez Magyarország ellen, hogy az ne adja el Oroszországnak tőkerészesedését a legnagyobb horvát energetikai társaságban, az INA-ban, mivel ezt úgy értékeli, mint veszélyes „sodródást” Moszkva fel” – írja a Reuter hírügynökség.
“Októberben az amerikai hatóságok rendkívül szokatlan lépéshez folyamodtak – szankciókat vezettek be néhány magyar hivatalnok és üzletember ellen, és megtiltották beutazásukat az USA területére korrupcióval vádolva őket” – emlékeztet a hírügynökség. Ezt amellett, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak.
“Annak ellenére, hogy az USA hatóságai az ehhez hasonló lépéseket azzal magyarázzák: egyre jobban bosszantja őket Orbán Viktor miniszterelnök politikája, az ok nem csupán ez. Washingtont rendkívül aggasztja Magyarország és a Kreml egyre fokozódó közeledése az energetikai szférában, mivel ez alááshatja Nyugatnak Oroszország elszigetelésére irányuló próbálkozásait” – mutat rá a Reuter.
“Szeptemberben Magyarország leállította gázszállítását Ukrajnának, amivel megzavarta az EU próbálkozásait, hogy segítsen Ukrajnának akkor, amikor nem kapott gázt Oroszországtól. Budapest azt is kijelentette, hogy az Európai Unió és az USA ellenvetései ellenére építeni szándékozik a Déli Áramlat gázvezetéket” – emeli ki a Reuter.
“Most Washingtont nagymértékben aggasztja, hogy a MOL magyar energetikai társaság, amelynek részvényei 24,7 százalékban az állam tulajdonában vannak, eladhatja az orosz félnek – feltehetően a Gazpromnak – a horvát INA-ban levő 49 százaléknyi részvényeit” – jegyzi meg a Reuter. Ennek a részvénycsomagnak megvásárlása a Gazpromnak stratégiailag fontos támaszpontot biztosítana az Európai Unióban – lévén az az orosz gáz legjelentősebb fogyasztója.
“Ezt az üzletet megakadályozandó az amerikai szenátorok jelenleg tárgyalásokat folytatnak a horvát féllel” – írja a hírügynökség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése