Szeptemberben 1,883 millió lakossági mulasztást tartottak nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), amely 187 ezerrel – 11 százalékkal – magasabb a múlt év végi mennyiségnél – derül ki a BISZ Központi Hitelnformációs Zrt. honlapján közzétett friss adatokból.
Bár az első kilenc havi növekedés igen jelentősnek tekinthető, mindenképpen biztató jel, hogy az utóbbi hónapokban lelassult a mulasztások számának emelkedése. Augusztusról szeptemberre például csak ötezerrel nőtt a nyilvántartott mulasztások száma, de április óta is csak 37 ezerrel emelkedett. A megszűnt mulasztási ügyek számáaban nem következett be jelentősebb változás, azok száma 11 ezerrel, 310 ezerre emelkedett az év első kilenc hónapjában.
A nyilvántartásban szereplő lakossági adósok száma szeptemberben 9,134 milliót tett ki, amely 150 ezerrel haladja meg az év eleji értéket. A fennálló, és a rendszerben szereplő hitelszerződések száma ugyanakkor érezhető mértékben, 213 ezerrel, 8,174 millióra csökkent, ami még mindig a kevés új hitelszerződéssel lehet összefüggésben. A megszűnt szerződések száma viszont – hasonló okokból – 597 ezerről 960 ezerre emelkedett szeptemberre.
A KHR-ben nyilvántartott természetes személyek száma változó irányban, de igen szűk sávban mozgott az év első háromnegyedében, és szeptember végén 4,875 milliót ért el. A KHR 2011 óta úgynevezett teljes listás nyilvántartás, vagyis mind pozitív információkat, mind negatív adatokat tartalmaz. A törvényi szabályozásnak megfelelően a pénzügyi szolgáltatóknak valamennyi hitelszerződésre vagy hiteljellegű finanszírozásra irányuló szerződés adatait rögzíteniük kell a lakossági KHR-ben.
A jelenlegi szabályozás szerint az ügyfél nyilatkozatával meghatározhatja, hogy a rögzített hiteladatok a bankok számára lekérdezhetőek-e a hitelbírálat során, vagy pedig nem. Azt is megszabhatja, hogy a szerződés lezárását követően az információk további öt évig szerepeljenek-e a KHR-ben, vagy sem. A nyilatkozattételi lehetőség ugyanakkor nem vonatkozik a hitelmulasztásokra, bankkártya-visszaélésekre és csalásokra.
(vg.hu)