2014. október 1., szerda

Szijjártó megszólalt az elfoglalt Mol-olajmezők ügyében

Az Iszlám Állam csapatai elfoglalták a Mol-INA több szíriai olajkitermelő területét. A térséget már két éve elhagyta a vállalat. Szijjártó Péter folyamatosan egyeztet Hernádi Zsolttal, a cég elnök-vezérigazgatójával.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter folyamatosan konzultál Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatóval a Szíriában kialakult helyzetről – tudatta Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke szerda délben az MTI-vel. A sajtófőnök az MTI-nek elmondta, hogy az Iszlám Állam által elfoglalt két mezőt az INA a Szíriát sújtó uniós szankciók miatt már két éve elhagyta. „A fejleményeket folyamatosan figyeljük, és a Mollal folyamatosan egyeztetünk” – hangsúlyozta a sajtófőnök.
Mint arról szerda délelőtt a Jutarnij list horvát lap információira hivatkozva hírt adtunk, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái elfoglalták Mazrurt és Jazalt, a horvát INA olajipari vállalat két olajmezőjét.
Fotó: MNO
Egyelőre nem tudni pontosan, hogy az IÁ mióta tartja ellenőrzése alatt ezeket az olajmezőket, amelyek a Hajan kőolaj- és földgázblokk 4500 négyzetkilométeres területének részét képezik. A Hajan-blokk a Szíria középső részén található sivatagban terül el, mintegy 250 kilométerre Damaszkusztól. A Jutarnji list információi szerint az IÁ ezeken a mezőkön még nem indította be a kitermelést.

Teljes a káosz

A lap informátorai szerint a térségben teljes káosz uralkodik, és az IÁ mellett más fegyveres bandák is portyáznak a környéken. Előfordult már, hogy ezek is megtámadtak olajkitermelő telepeket, a helyzet napról napra változik, így nehéz egészen pontosan meghatározni, hogy mikor ki birtokolja a mezőket.
A Jutarnji list rendelkezésére álló információk szerint az IÁ tíz szíriai olajmezőt vont az ellenőrzése alá.
Az INA 1998-ban kezdett el tevékenykedni a Hajan területen. A Jazal olajmezőt 2006-ban, a Mazrurt pedig két évvel később fedezték fel (a Mol 2003 óta részvényes az INA-ban, szíriai leányvállalataként az INA damaszkuszi képviseletét jelöli meg a honlapján). A Jazalt 2007-ben sikerült kitermelésre felszerelni és vezetékkel összekötni a Jihar kőolajállomással, így még az év októberében elindulhatott a kitermelés.


MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése