Ilyen összetett gyakorlatot, mint a szeptember 22-én megkezdődött Különleges Megoldás 2014, a magyar különleges műveleti képesség életre hívása, azaz 2005 óta nem hajtott végre az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljon alapuló Különleges Műveleti Osztag. Sándor Tamás ezredes, a szolnoki alakulat parancsnoka elmondta: az előttük álló, NATO-szintű, különleges műveleti ellenőrzésen (SOFEVAL) derül ki, hogy az osztag elnyeri-e a harckész minősítést.
A zászlóaljunkon alapuló, de több más katonai szervezet elemeiből is megalakult Különleges Műveleti Osztag önálló gyakorlattal, a Különleges Megoldás 2014-el csatlakozik a Közös Fellépés 2014-hez. Újdörögdön, Veszprémben, az úgynevezett „nullaponti” lőtéren, és a kőröshegyi bázison dolgoznak majd katonáink, természetesen a gyakorlat előre meghatározott forgatókönyve alapján.



Sejthető, hogy maga a fiktív kiindulási helyzet is különleges…

Dióhéjban arról szól, hogy a Kargia nevű fiktív állam egy része függetlenné kíván válni az anyaországtól. Az elszakadni kívánó részen belül radikális kisebbség próbálná magához ragadni a hatalmat, és ezt a törekvést egy másik ország – rejtve és titokban persze, de − támogatja. Polgárháborús helyzet alakult ki. A szituáció feloldása érdekében a NATO − az ENSZ felhatalmazása alapján − vészhelyzeti reagálóerőt telepített az országba. Ennek részét képezi a magyar Különleges Műveleti Osztag, amely a Kargiai Nemzeti Haderővel együtt, illetve önállóan hajt végre feladatokat. Három különleges műveleti csoportunk, egy időben három különböző különleges műveleti kategóriában hajt végre feladatokat. Egy csoport különleges felderítést, egy csoport közvetlen műveleteket, egy csoport pedig katonai segítségnyújtási feladatot hajt végre.



Mi fog történni a háromhetes gyakorlat során?

Elöljáróban annyit, hogy ilyen roppant összetett gyakorlatot a magyar különleges műveleti képesség megszületése, azaz 2005 óta nem hajtottunk végre. Egy mondatban: három hét folyamatos „háború.” Szeptember 22-én települtünk ki, és a katonáink napi 24 órában dolgoznak, egészen október 17-éig. (Kivéve persze az önkormányzati választások napját, amikor természetesen mindenki élhet alkotmányos választói jogával.) Különben folyamatosan zajlik a gyakorlat, amely teljes mértékben afganisztáni tapasztalatokra épül. Az eseményeket úgy ütemeztük, hogy a törzs tudjon ezekre reagálni, újabb feladatokat kidolgozni, és képes legyen időben alkalmazni a csoportokat. El kell mondanom, hogy a katonák kemény körülmények között dolgoznak. Az időjárás sem a legoptimálisabb, hiszen van olyan csoportunk, amelyik a gyakorlat első napjától kezdve különleges felderítést folytat, ami azt jelenti, hogy három hétig terepen éjszakáznak. Ez mentálisan, fizikálisan mindenképpen kihívás az állománynak. Persze a törzsben dolgozók feladata sem egyszerű, hiszen nekik ki kell szakadniuk a mindennapok valóságából, és bele kell élniük magukat abba, hogy a Kargia nevű országban, műveleti területen teljesítenek szolgálatot. A környezetet is megpróbáltuk ennek megfelelően kialakítani számukra: közvetlen támadásokkal, belövésekkel, hosszú éjszakai ébrenlétekkel. Igyekszünk minden tekintetben az Afganisztánban megismert valóságot megteremteni az újdörögdi bázison, illetve a különféle műveleti területeken.



Milyen úton jutott el erre a szintre a zászlóalj?

Az egyéni felkészülés után, külföldi műveletekben (MH PRT, MH OMLT, MH MTCS) szereztünk tapasztalatot. 2008-tól kezdtük el különleges műveleti csoportok szintjén a feladatainkat végrehajtani, majd 2012-től két csoporttal és szűkített törzzsel, majd két csoporttal és bővített törzzsel hajtottunk vége műveleteket Afganisztánban. Megszereztük tehát a megfelelő műveleti tapasztalatokat ahhoz, hogy túlléphessünk a csoportok alkalmazási szintjéről, magasabb szintre – azaz képesek vagyunk osztagszintű szervezetet kiállítani. Mint említettem, az osztag most három csoportot foglal magába, de hat-nyolc csoportig bármikor bővíthető. Képesek vagyunk akár más nemzetek különleges műveleti csoportjait is integrálni. Nyilván ez megköveteli, hogy a harcvezetés angol nyelven történjen, és nemzetközi csoportok jelenléte esetén az osztagparancsnokságon is az angol a munkanyelv.



Erre a gyakorlatra konkrétan hogyan zajlott a felkészülés?

Tavaly kezdtük a célirányú felkészülést, amihez segítséget nyújtott nekünk az Amerikai Egyesült Államok különleges műveleti egyeteme, amelynek oktatói műveleti és felderítő vonalon egyaránt különböző tanfolyamokat vezettek le. Amerikai katonákkal együtt részt vettünk közös, összetett feladatokból álló gyakorlatokon is – az amerikai fél például külön, tapasztalt tisztekből, altisztekből álló törzskiképző köteléket hozott létre, amelyik kimondottan a Különleges Műveleti Osztag kiképzésére koncentrált. Összességében szerintem elég összetett felkészítésen át jutottunk el idáig. A puding próbája viszont az evés, vagy hogy dr. Böröndi Gábor dandártábornok urat idézzem: „a terep nem hazudik”. Ezzel a megállapítással én is abszolút egyetértek. Itt és most a valóságban, különleges műveleti körülmények között tudjuk felmérni nem csupán a zászlóalj különböző elemeit, hanem magát ezt az osztagot is. Merthogy a gyakorlat keretén belül a NATO Különleges Műveleti Parancsnoksága értékelő foglalkozást − SOFEVAL-ellenőrzést – vezet majd le. A kérdés, hogy a jelenlegi osztagszintű képesség elnyeri-e a harckész minősítést?



Ez a SOFEVAL-ellenőrzés milyen fő szempontokat vizsgál?

Több részterület és több ezer szempont közül esetünkben a legfontosabb a felderítő és a hadműveleti szakterület, hiszen ezek adják az alapját annak, hogy sikeresen végre lehessen hajtani például egy-egy közvetlen műveletet. A különleges felderítésnél az ellenőrök például megnézik, hogy milyen módon áramlanak időben és minőségben az információk. Górcső alá kerül a törzs tevékenysége is: miként dolgozzák ki a harcfeladatot, hogyan adják ki a harcparancsot, milyen a döntési folyamat előkészítése, annak végrehajtása.



Ha az ellenőrzés sikeres lesz, mit jelent majd a harckész minősítés az osztag számára?

Amennyiben a Különleges Műveleti Osztag képesség elnyeri a harckész minősítést, a jelen állás szerint a Magyar Honvédségre kiadott nemzeti megkötéseken kívül más nemzeti megkötés nélkül alkalmas lesz arra, hogy bárhol a világon különleges műveleti feladatot hajtson végre – évszaktól, napszaktól, földrajzi viszonyoktól teljesen függetlenül. Ráadásul a harckész minősítésű osztagot be lehet integrálni egy nagyobb különleges műveleti kötelékbe is. Illetve az EU V4-es harccsoportra vonatkoztatva, ez a magyar képesség adhatja az egész harccsoport különleges műveleti komponensének magvát. Így kvázi vezető nemzeti szerepet tudunk betölteni.


Hírfigyelő Szolgálat