Az Egyesült Államok megkezdte a szíriai közműhálózat lerombolását, sajtóhírek alapján elmondható, hogy ezt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet segítségével teszi. Az amerikai légierő vasárnap este légicsapást mért egy szíriai földgázüzemre és egy olajfinomítóra, arra hivatkozva, hogy a létestmények az Iszlám Állam kezére kerültek.
A Coneco üzem bombázása az emberi jogi szervezetek szerint nem járt halálos áldozattal. Tehát kijelenthető, hogy az amerikai légicsapás nem okozott emberi veszteséget a terrorszervezetnek, viszont lerombolta az ország infrastruktúrájának egy részét. A Deir-ez-Zór tartományban található földgázüzem négy napja került az ISIS kezére, és a kormány erőforrásainak részét képezte, mígnem a modern amerikai fegyverekkel harcoló terrorszervezet átvette az irányítását, majd erre hivatkozva az amerikai légierő porig bombázta. A Deir-ez-Zór tartományban a terroristák egy olajfinomítót is ellenőrzés alá vontak, ami a kormányerők ellátása szempontjából szintén stratégiai jelentőségű.
Hídfő.net | Szíriai olaj
Ez a művelet rámutat az új amerikai stratégia lényegére; mivel a Szíria elleni katonai beavatkozást nem fogadja el a közvélemény, és a keleti országok vétójoga miatt ENSZ BT határozattal sem járható út Szíria amerikai megszállása, ebből a célból a CIA létrehozta az ISIS nevű terrorszervezetet. Steven D. Kelley, volt CIA-tanácsadó nyilatkozata alátámasztja, hogy a terrorszervezet az amerikai titkosszolgálat teremtménye, amit abból a célból hoztak létre, hogy az ellene folytatott harcra hivatkozva az USA megvethesse lábát Szíria területén.
Az ISIS elleni harc újabb fejleményei valóban ezt mutatják, mindinkább körvonalazódik az amerikai hadsereg és az ISIS közti együttműködés. Az amerikai légierő soha nem hajthatna végre légicsapást a kormányerők kezén lévő létesítmények ellen anélkül, hogy a közvélemény ellene fordulna és a keleti országok tiltakozását kiváltaná. Ugyanezt megteheti azonban olyan módon, hogy a szír kormányerők ellenőrzése alatt álló létesítményt előbb lerohanja az amerikai titkosszolgálat saját terrorszervezete. Erre hivatkozva pedig beavatkozik az amerikai légierő, és porig bombázza az infrastruktúra egy részét. Eközben az ISIS oldalára állnak olyan szervezetek, melyeket az Egyesült Államok korábban korszerű mobil légvédelmi eszközökkel látott el, arra hivatkozva, hogy az ISIS ellen harcoljanak.
Mindennek a gyakorlati eredménye, hogy az USA megsemmisíti az ország közműhálózatát egyes régiókban, ami fokozott terhet ró a kormányerőkre, tekintve, hogy innentől ezekben a térségekben a lakosság ellátása nem csak biztonsági, de humanitárius problémát is jelent. Az ISIS működésének lényege ebben megmutatkozik; a terroristák nem csak a lakosság terrorizálása, a nemzetközi közvélemény meggyőzése szempontjából hasznosak az amerikaiaknak, de lehetővé teszik a kormányerők lekötését olyan régiókban és olyan feladatokkal, amire korábban nem volt szükség.


http://www.hidfo.net/2014/10/01/az-usa-megkezdte-sziriai-kozmuvek-bombazasat