A legrosszabb forgatókönyv vár az ukrán lakosságra, és ahogy közeledik a tél, elkezdtek megjelenni az első komolyabb tiltakozó akciók is. A szolgáltatások ára egyre magasabb, számítani lehet a hrivnya további romlására, és a munkanélküliség növekedésére. A hatóságok erre az európai minta szolgai átvételét, a további megszorító intézkedéseket tartják megoldásnak, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.
Mariupolban minden nap tüntetés van. Több mint 500 család él elektromos áram nélkül, a városban nem működnek a hűtők, fagyasztók, a boltok hűtőpultjai szintén üresek.

A hatóságok egyszerűen nem hajlandók megjavítani a helyi elektromos hálózatot, a lakosok rendszeres reklamációi ellenére sem. Kijev munkaerőhiányra hivatkozik és következetesen tagadja, hogy a háborúban ágyúzták volna szét a közműveket, ehelyett az a politikailag korrekt megfogalmazás van használatban, hogy természeti katasztrófa sújtotta az Azovi-tenger partvidékét, és emiatt nincs áram.
Mivel a központ fűtés sem üzemel, a hatóságok azt javasolják a délkeleti régiók lakosságának, hogy szereltessenek fel gázkonvektort. Ennek az ára ott helyben 8-9 ezer hrivnya (mintegy 160 ezer forint), amit egyrészt nem tudnak megfizetni, másrészt Ukrajnában egyébként is gázhiány van, a kormány pedig épp a múlt héten jelentette be, hogy négyszeresével emeli a gázárakat. Kijev érvelése szerint "meghúzzák a nadrágszíjakat" és a felhasználás csökkentése lehetővé teszi, hogy takarékoskodjanak a földgázzal. A legoptimistább számítások szerint harmadával lehet csökkenteni a gázfelhasználást, azonban a valóság a legpesszimistább forgatókönyvet mutatja, és már a fűtési szezont megelőzően is 40%-os túlfogyasztás van.
Eközben a kijevi boltok helyzete árulkodik arról leginkább, hogy az ukrán gazdaság összeomlott. Húst, halat és zöldségeket fele annyit vesznek, mint az elmúlt év azonos időszakában. A lakosság többsége az alapvető és tartós élelmiszereket próbálja halmozni, a vásárlók leginkább gabonatermékeket, sót és olajat vesznek, amiből szintén hiány alakul ki. Mintegy 6 és fél milliárd hrivnyát vettek ki a bakokból, de az ukrán pénz értéke egyre romlik, az árakat nem csak az alapvető élelmiszerekre nehezedő keresletnövekedés fokozza, hanem a pénz elértéktelenedése is.
A fentiek mellett az ukránok már arra sem hagyatkozhatnak, hogy a fizetésük legalább a minimális megélhetésre elég lesz. A kormány ugyanis nagyarányú leépítéseket jelentett be az állami alkalmazottak körében. Várható, hogy a fűtési szezon kezdetekor tömeges tüntetések kezdődnek Kijevben. Mire az Európai Unió igent mondana az ukrán EU-csatlakozásra (ez 2016 januárjára lett halasztva), mindenki tudni fogja, mivel jár az EU-tagság, és aligha lesznek a tavaly novemberihez hasonló EU-párti tüntetések.


http://www.hidfo.net/2014/10/01/igy-varjak-az-ukranok-telet