Svédország kormánya nem érdekelt az orosz hadsereggel fennálló kétoldalú együttműködések és információcsere megújításában. A kormány jövő évi költségvetési tervéből ugyanis már kimaradt az erre vonatkozó, elkülönített keret. "A kormány úgy döntött, nem újítja meg az Oroszországgal érvényben lévő államközi megállapodásokat a biztonságpolitikában, - ez azt jelenti, hogy a svéd és orosz hadsereg együttműködését felfüggesztjük."
A kormány azt is kijelentette, hogy az orosz hadsereg fenyegetést jelent a balti-régióra, "fenyegeti a balti országok területi egységét". A kabinet ugyanakkor "nem tartja valószínűnek", hogy "az orosz hadsereg közvetlen Svédországra támadna". Svédország védelmi költségvetését 2015-ben jelentősen növelik, emellett további 900 millió koronát különítenek el egy újtípusú Gripen vadászgép fejlesztésére.
Májusban Alexander Vershbow, a NATO akkori főtitkár-helyettese bejelentette, hogy Oroszországra a nyugati országok már nem partnerként, hanem ellenségként tekintenek. Alexander Vershbow, aki az Egyesült Államok volt nagykövete, kifejtette, hogy "A NATO-nak át kellett gondolnia az Oroszországgal való kapcsolatát, mert úgy néz ki, hogy a több évtizedes próbálkozás, hogy az oroszokkal partneri, szövetségesi viszonyban legyenek, csődöt mondott." Természetesen a főtitkár helyettes arra nem tért ki, hogy valójában már több hónapja zajlanak a csapatmozgások egy potenciális Oroszország-ellenes háborúhoz a NATO felvonulási államaiban, köztük Magyarországon. Svédország lépése beleillik ennek a készülődésnek az irányvonalába: a NATO szövetségeseként, Oroszország-közeli országként a Svédország is eszközzé válik a nyugati háborús készülődés közepette.


http://www.hidfo.net/2014/10/24/svedorszag-beszunteti-katonai-egyuttmukodest-oroszorszaggal