Vlagyimir Putyin orosz államfő elismerte, hogy Viktor Janukovics a Kijevben zajló puccs idején orosz közvetítéssel érkezett a Krím-félszigetre, majd arra kérte, hogy segítsen neki Oroszországba jutni. "Nem fogom rejtegetni, segítettünk neki eljutni Krímbe, majd néhány napig ott tartózkodott. Abban az időben a Krím még Ukrajna része volt, de mivel az események nagyon gyorsan történtek, néhány nap múlva már értelmetlen lett volna visszatérnie Kijevbe." - Putyin a Valdai Nemzetközi Klub megbeszélése során tért ki a Kijevben történt puccsra, és hangsúlyozta, abban az időben Janukovics számára már túl veszélyes lett volna visszatérnie Kijevbe. Az államfő felidézte, hogy addigra a fővárosban meggyilkolták a Régiók Pártjának (akkor kormánypárt) több képviselőjét, Janukovics emiatt kérte, hogy Oroszországba menekülhessen. "Megkért, hogy juttassuk ki az országból. Megtettük."
Hídfő.net | Viktor JanukovicsAz utolsó legitim ukrán államfő
Február 22-én Ukrajnában atlantista puccs történt. Az utcákon zajló fegyveres harc és több képviselő meggyilkolása miatt a kormánypárt tagjai elmenekültek az országból, majd a relatív többségbe került ellenzék a fegyver puccsot alkotmányos puccsal támogatta meg, illegitim módon megszavazták az államfő leváltását és egy korábbi nyugati puccskísérlet során bebörtönzött személyek szabadon engedését. Közülük többen indultak is a május 25-re kiírt elnökválasztáson.
A Kijevben lezajlott fegyveres hatalomátvételben közreműködő belföldi erő a Jobb Szektor nevű nemzetiszocialista szervezet volt, ami állandósuló utcai harcokkal segített a káoszteremtésben. Mostanra a Jobb Szektor alakulatait integrálták a Nemzeti Gárdába, a belügyi erőkhöz és a titkosszolgálatokba. A puccs idején a legitim államfő orosz közvetítéssel menekült el az országból. Azt követően egy testőre nyilatkozott a történtekről, amiből kiderült, hogy a nyugati titkosszolgálatok vadásztak az ukrán államfőre, és majdnem meghiúsították Janukovics kimentését.


http://www.hidfo.net/2014/10/24/putyin-mi-mentettuk-ki-janukovicsot