2014. október 24., péntek

André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivő ma sajtóértekezletet tartott. Természetesen a kitiltásokról volt szó.

good
Sok hablaty volt ezen, és csak három érdemleges “elszólás”
A HVG írásából e három “elszólásra” fókuszálunk.
1. “…Goodfriend szerint az amerikai kritikák tárgya a médiaszabadság, és egyéb dolgok, például a transzparencia hiánya a paksi szerződés ügyében, amiket most már nyilvánosan tárgyalnak…”Nem Magyarország a lényeg, hanem az emberi jogok helyzete” – mondta…ezért is tartják például fontosak a civil szervezeteket, melyek kritikusak a kormányokkal szemben.”
2. “…Szijjártó Péter washingtoni útjáról úgy fogalmazott, Victoria Nuland ugyanúgy elmondta a magyar külügyminiszternek, hogy a korrupciós ügy konkrét ügy, és külön kezelik az összes többi kritikus témától…”
3. “…nem fogják közölni a nyilvánossággal, ha újabb kormánytisztviselőket tiltanak ki, a kormánnyal ugyanilyen módon fogják közölni, mint ahogyan most tették…ha Orbán is a listán lenne, az ügyvivő azt mondta, ha magas rangú kormányhivatalnokot tiltanak ki, akkor az illetőt értesítik róla. Ha egy miniszterelnököt tiltanának ki, de hivatalos útra menne az Államokba, mondjuk Obamával tárgyalni, akkor mehetne, de magánemberként nem. Vagyis a kitiltottak Magyarországot képviselhetik, csak magukat nem…”
Végezetül álljon itt egy a stop.hu -n tett “szakértői” megállapítás:
“…Az ügy most már – a hatalom magának köszönheti – túlszaladt önmagán, beláthatatlan gazdasági, politikai következményekkel jár. Nem a kormány, hanem az ország lett korrupcióval hírbehozva. Az unió pedig – benne főként a néppárti közösség -, amely eddig is kényelmetlenül érezte magát Orbán miatt, most már kénytelen lesz megszólalni, még ha nagyon nem akar is újabb háborús övezetet teremteni Ukrajna mellé. Mondania kell valamit, nem őrizheti tovább kétarcúságát, legfeljebb ujjal mutogathat Washington háta mögött Washingtonra: ha ők megtették, mi sem tehetünk mást.”
(stop.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése