2014. október 24., péntek

Országok, ahol igazán gyűlölik a kormányt

Az Európai Unió polgárai májusban választottak képviselőket az Európai Parlamentbe, és az eredmények okoztak némi meglepetést. A szélsőjobboldali és euroszkeptikus pártok előretörése azt jelzi, hogy a választók az EU egyre több államában elégedetlenek a fennálló politikai vezetéssel. Mindez persze nem csupán az EU-n belül igaz, de az látszik, hogy az Unió gazdasági válsága jelentősen felerősítette a politikai elitekkel szembeni ellenérzéseket. A 24/7 Wall St. összegyűjtötte azon országokat, ahol a választók a leginkább utálják a saját kormányukat.
Számos olyan állam van a világon, ahol a törvényhozók és a kormányok nem örvendenek végtelen népszerűségnek. Az Egyesült Államokban például a regnáló elnök, Barack Obama 42 százalékos elfogadási rátával rendelkezett októberben, míg a megválasztásakor ez 65 százalék volt – derül ki a Gallup adataiból. Mindazonáltal egyes országokhoz képest Obama még így is kivételesen népszerű vezetőnek számít.
A listát végigtekintve az látszik, hogy egy-egy ország gazdasági teljesítménye igen sokat nyom a latba. A legfontosabb szempontnak az tűnik, hogy az ország állampolgárai mekkora lehetőséget látnak a jobb életre és a felemelkedésre. Íme az a 10 ország, ahol a választók a leginkább elutasítják a saját kormányukat.
Forrás: wikipedia.org Fotó: Logan D. Ramey

10. Jamaica
A kormány elfogadottsága: 20 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 86 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 15,3 százalék
A pénzügyi nehézségek és a gazdasági instabilitás erősen hozzájárul ahhoz, hogy Jamaica lakossága elégedetlen legyen a kormányával. A polgárok közel 60 százaléka nyilatkozta a Gallupnak úgy, hogy nem volt elég pénzük élelmiszerre az elmúlt 12 hónapban. Eközben a munkanélküliségi ráta több mint 15 százalékos volt tavaly, ami az IMF listáján a 16. legmagasabbnak számít.
Nemcsak a munkaerőpiac tartogat nehézségeket a jamaicaiaknak, hanem az igen magas infláció is, amely 2014-ben várhatóan 9 százalékos lesz. Bár a jamaicai jegybank elnöke szerint az ország gazdasága jól kezeli az inflációból adódó problémákat, a népesség láthatóan nem ért egyet. Ráadásul 86 százalékuk szerint a korrupció széles körben elterjedt a kormányzati szektorban.

Forrás: wikipedia.org Fotó: Milei.vencel

9. Costa Rica
A kormány elfogadottsága: 20 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 84 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 8,1 százalék
Összehasonlítva más közép-amerikai országokkal, Costa Rica politikailag stabil és viszonylag erős gazdasággal rendelkező állam. A várható élettartam 2012-ben közel 80 év volt, ami globálisan is az egyik legjobbnak minősül. Emellett a 3,4 százalékos 2014-re várható infláció is elfogadható értéknek számít.
Costa Rica lakossága mégsem elégedett a kormányával, amit az is jelez, hogy 2013-ban csupán 20 százalékos volt annak elfogadottsága. E mögött valószínűleg az áll, hogy Costa Rica az egyik tranzitfolyosó a Dél-Amerikából érkező kokainszállítmányok számára, miközben az állami korrupció igen magas szintű. A választók 84 százaléka gondolja úgy, hogy a korrupció széles körben elterjedt a vezetés körében, ami a 24. legmagasabb értéknek számít a világon.
romania_0424
8. Románia
A kormány elfogadottsága: 18 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 77 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 7,3 százalék
Románia az egyik olyan ország, amelyet erősen sújtottak az EU, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank által megkövetelt megszorító intézkedések 2009-ben.  A megszorítások 2012-ben komoly elégedetlenséget váltottak ki a lakosság körében, amit jól mutat, hogy a jelenlegi kormány elfogadottsága csupán 18 százalékon áll.
Ezzel szemben érdekes adat, hogy a románok közel 50 százalékának pozitív képe van az EU vezetéséről, amely sok nagyobb tagállaménál is jobb eredmény. Bár a lakosság 77 százaléka gondolja azt, hogy a kormányzati szektorban széles körben elterjedt a korrupció, ez a listán szereplő többi országhoz képest relatíve alacsony számnak minősül.
Forrás: wikpedia.org Fotó: fortes
7. Peru
A kormány elfogadottsága: 18 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 86 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 7,5 százalék
A perui kormány az elmúlt években határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy kielégítse a polgárok igényeit. Három évvel ezelőtt például külön minisztériumot hoztak létre a szegénység elleni küzdelem érdekében. Bár az erőfeszítéseknek volt hatásuk, tavaly a peruiak még mindig több mint 40 százaléka mondta azt, hogy nem engedheti meg magának a szükséges élelmiszermennyiséget, amely világszerte az egyik legmagasabb arány. Mindezek mellett az is erősen hozzájárul a kormány elutasítottságához, hogy a lakosság 86 százaléka úgy gondolja, hogy a kormányzatban széles körben jelen van a korrupció.
Forrás: wikipedia.org Fotó: Asjad Jamshed

6. Pakisztán
A kormány elfogadottsága: 18 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 81 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 6,2 százalék
Amellett, hogy Pakisztánnak jelentős állami korrupciótól szenved, a kormányzat igen gyenge autoritással bír az afgán határ menti törzsi területeken, és sokszor az ország egészén. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy csupán 18 százalékos volt tavaly a kormány elfogadottsága.
A legnagyobb probléma azonban az, hogy a lakosság csekély része fizet csupán adót. A Reuters szerint durván 200 emberből mindössze egy vallotta be a személyi jövedelemadót. Pakisztáni sajtóforrások szerint tavaly 840 ezer személy nyújtott be adóbevallást, miközben 3,2 millió embernek van adószáma. Ez annak tükrében igen döbbenetes, hogy Pakisztánban összesen több mint 180 millióan élnek.
Forrás: wikpedia.org Fotó: Gikü

5. Moldova
A kormány elfogadottsága: 18 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 86 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 5,1 százalék
Mint számos más volt szovjet tagköztársaság, Moldova is évtizedek óta küzd a társadalmi zavargásokkal és a jelentős állami korrupcióval. A Gallup szerint tavaly a lakosok 86 százaléka vélte úgy, hogy a kormányzati szektorban széles körű a korrupció, ami a 17. legmagasabb értéknek számít az egész világon.
Talán kissé meglepő, de a munkaerőpiac ugyanakkor nincs rossz helyzetben –a munkanélküliségi ráta mindössze 5,1 százalékos volt 2013-ban. A széles körben elérhető munkalehetőségek ellenére az ország igencsak szegény. A lakosok 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs elég pénze megfelelő élelmiszerekre, ami globálisan is igen magas arány.
czech_eu_flag_0316
4. Csehország
A kormány elfogadottsága: 15 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 87 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 7,0 százalék
A cseheknél mindössze a lakosság 15 százaléka elégedett a kormánnyal, és 87 százalékuk meg van győződve arról, hogy az állami szférában elterjedt a korrupció. Csehország előkelő helyezése a listán azonban némileg meglepő lehet, mivel ellentétben más volt szocialista államokkal, itt igen jól teljesített a gazdaság. Csehország 1999-ben csatlakozott a NATO-hoz, és 2004-ben lett az Európai Unió tagja, majd 2007-ben a schengeni övezet részévé vált. Mindennek ellenére a lakosság nem túlságosan rajong az EU-ért. Tavaly mindössze 30 százalékos volt az EU-vezetés elfogadottsága a csehek körében.
sztrajk_europa_gorogorszag_1114
3. Görögország
A kormány elfogadottsága: 14 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 91 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 27,3 százalék
Az eurózóna válságától leginkább sújtott Görögország tavaly a világ második legnagyobb (175 százalék) GDP-arányos államadósságával rendelkezett. Bár a Moody’s és a Standard & Poor’s is nemrégiben minősítette fel Görögországot a javuló fiskális környezetre és a pozitív jövőbeni kilátásokra hivatkozva, a görögöknek még mindig kemény küzdelmet kell folytatniuk a megszorító intézkedésekkel. Nem véletlen, hogy az országban egyre erősebbek a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali pártok egyaránt.
Idén a görög lakosság mindössze 14 százaléka volt elégedett a kormánnyal, miközben az EU és Németország vezetésének elfogadottsága 23 és 29 százalékos volt. Érdekes adat továbbá, hogy a népesség csupán 19 százaléka bízik meg a pénzügyi intézményekben. Fontos kiemelni, hogy a 27,3 százalékos munkanélküliségi ráta tavaly a második legmagasabb volt a világon.
bulgária szófia parlament 123rf
2. Bulgária
A kormány elfogadottsága: 13 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 79 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 13,0 százalék
Mióta a szocialista rezsimek összeomlottak Európában, Bulgária folyamatosan küzd a piacgazdaságba való átmenettel. Bár a reformok elégségesek voltak a 2007-es EU-csatlakozáshoz, a rossz életkörülmények, illetve a politikai bizonytalanság komoly csapást jelentenek az országnak.
Egy évvel ezelőtt a lakosság közel 80 százaléka gondolta, hogy a korrupció átszövi az állami szektort. Tavaly ráadásul komoly tüntetések kezdődtek, miután szárnyra kapott a hír, hogy a kormány és külföldi tulajdonban lévő konglomerátumok összejátszása következtében emelkedtek az üzemanyagárak. Bár a miniszterelnök, Bojko Boriszov kénytelen volt lemondani az elégedetlenség hatására, a pártja idén elég szavazatot szerzett a kormányzáshoz. Ebből pedig nehéz lenne arra következtetni, hogy a kormányba vetett bizalom a közeljövőben jelentősen megugrana.
tüntetés Bosznia
1. Bosznia-Hercegovina
A kormány elfogadottsága: 8 százalék
Meggyőződés a kormányzati korrupcióról: 91 százalék
Munkanélküliségi ráta (2013): 27,0 százalék
Bosznia-Hercegovina rendelkezik a leginkább gyűlölt kormánnyal. A lakosok ugyanis mindössze 8 százaléka elégedett az ország vezetésével. Emellett 91 százalék szerint a korrupció nagyon is jelen van az állami szektorban, ez pedig a második legnagyobb aránynak számít az egész világon.
A munkaerőpiac szintén válságban van, amit jól mutat, hogy a 27 százalékos munkanélküliségi ráta globálisan a harmadik legrosszabbnak minősül. Sajnálatosan az etnikai feszültségek továbbra is mélyen megosztják a népességet, közel két évtizeddel a boszniai háború után. Az ellentétek még mindig ott húzódnak a kormányzati szervekben, a médiában és az iskolákban egyaránt.


Hírfigyelő Szolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése