Hongkongban egyre csökken a tüntetők száma, ám a több mint egy hete utcán lévő diákok még nem számolták fel valamennyi demonstrációs pontjukat. Folynak a kormányzat és a diákszervezet közötti tárgyalások előkészületei – jelentette a helyi média kedden.
A kormányzat épületénél (a kormányzó hivatalánál) a helyszíni beszámolók szerint több tucatnyian “tartják a frontot”, miközben megkezdődött az egyeztetés a kormányzóválasztás részleteiről folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatban. Kiszivárgott értesülések szerint a hongkongi vezetés a már meglévő, jelenleg hatályos keretek között képzeli el a további részletek egyeztetését, míg a diákok képviselői ennél többet, “lényegi tárgyalásokat” szeretnének. A megbeszélések helyszínéről egyelőre nem jutottak megállapodásra.
hong1Ideje lenne hazamenni…
Múlt csütörtökön Leung Csun-jing kormányzó egyeztetéseket ajánlott a diákoknak, és megnevezte a kormányzat részéről részt vevő partnereit is. A hongkongi Diákszövetség helyettes vezetője hétfőn késő este az alkotmányi és a szárazföldi kínai ügyekért felelős miniszterhelyettessel megállapodott abban, hogy többfordulós tárgyalást tartanak “az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet” alapján. Megegyeztek, hogy még ezen a héten asztalhoz ülnek.
A folyamatosan utcán lévő tüntetők száma néhány százra fogyatkozott, és párhuzamosan egyre több olyan középkorú vagy idősebb civilt, valamint üzletembereket, kereskedőket szólaltatnak meg, akik nem értenek egyet a város egy részének megbénításával. A véleménynyilvánítások helyenként élénk szóváltásba torkollnak.
A South China Morning Post című hongkongi lapban megjelent jegyzetében a Kínai Jogállamiság Fóruma nevű szervezet vezetője, Rick Tang aggodalmának adott hangot, hogy a tüntetések zavargásokhoz vezethetnek, és azt szorgalmazta, hogy a rendőrség a szükséges erő bevetésével minél előbb tisztítsa meg a várost a tüntetőktől. Hongkong már eleget szenvedett – jegyezte meg, azt hangsúlyozva, hogy “a káosz és a kár” előre kiszámítható volt. Ezért, illetve a törvénytelen gyülekezésért a Foglald el a központot! mozgalom vezetőit a törvény előtt kell felelőssé tenni – fogalmazott Tang.
hong…pedig olyan “szépen indult”!
A központi kínai pártlap, a Zsenmin Zsipao arra figyelmeztetett, hogy a kormány által Hongkong számára biztosított kiváltságoknak vannak határai. Az “egy ország, két társadalmi rendszer” elvének gyakorlata a különleges közigazgatási övezetben sokakban azt az érzetet keltette, hogy ők kivételt képeznek a nemzeten belül – áll a kommentárban. Szerzője szerint a Foglald el a központot! e kivételezettség érzésének szélsőséges kifejeződése. A lap úgy véli, hogy azoknak, akik úgyis többet kapnak, tudniuk kell, hol a kivételek határa, ahelyett, hogy még többet követelnek.
A hongkongi médiában szereplő beszámolók szerint az október elsejei nemzeti ünneptől számított első öt napon a kereskedők 30-40 százalékos forgalomcsökkenést voltak kénytelen elkönyvelni. A kínai központi televízió – helyi szervezetektől származó információi alapján – azt állapította meg, hogy az egyes bevásárlóközpontok és irodaházak bezárása miatt keletkezett anyagi kár összege elérte a 40 milliárd hongkongi dollárt (4,07 milliárd eurót).
A kínai különleges közigazgatási övezetben amiatt vonultak az utcára a fiatalok, hogy a kínai törvényhozás a közelmúltban megerősítette a választási reform forgatókönyvét. Ez ugyanis, bár a korábbiaktól eltérően a soron következő kormányzóválasztáson már biztosítaná a körülbelül ötmillió választópolgár szavazati jogát, a jelöltek kiválasztását egy 1200 tagú, “széles rétegeket képviselő” bizottságra bízná. A tiltakozók ezt nem tartják elfogadhatónak.
(MTI)