Az iparügyi miniszter kidolgozott egy törvényjavaslatot, amely nemsokára az Állami Duma elé kerül, és amelyet nagy valószínűséggel meg is szavaznak. A javaslat lényege, hogy Moszkva szankciókkal sújtja azokat az országokat, amelyek gázt adtak el Ukrajnának. Nyilvánvaló, hogy Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a három ország, amely ellen ez a javaslat készül. Ez a három ország az elmúlt hónapokban gázt szállított Ukrajnának annak ellenére, hogy Moszkva többször jelezte; a jelen szerződések értelmében erre nincs lehetőség. Csakhogy ezek az országok átalakították a gázvezeték rendszereket úgy, hogy úgynevezett "reverz gázszállítást" tudjanak végrehajtani. Ennek lényege, hogy az Oroszországból Ukrajnán keresztül érkező gázt visszairányítják Ukrajnába.
Erre válaszul Moszkva utasítására az orosz gázszállító cég elkezdte csökkenteni az ezekbe az országokba irányuló gáz mennyiségét. Hazánk Szeptember 26-án állította le a visszairányú gáz szállítását, miután hazánk már csak 40 százalékos gázmennyiséget kapott. Lengyelország is leállította a gáz szállítását és Szlovákia is, amely azonban újraindította a szállítást hivatkozva arra, hogy Ukrajna szerződést kötött Norvégiával, és az Ukrajnába küldött gáz onnan érkezik.
A Norvégiával kötött szerződés azonban Moszkva szerint valószínűtlen, mivel arról semmilyen lényeges információt nem árultak el; mekkora mennyiség, hogyan jut el Ukrajnába, egyedül csak azt közölték, hogy az ár jóval az orosz árak alatt van. Csakhogy Vlagyimír Gutyenev iparügyi miniszterhelyettes kifejtette, hogy kételkedve fogadják ezt a szerződésről szóló mendemondát. Véleményük szerint ez Kijev blöffje arra, hogy letörni próbálja az árakat, mondván, ha Oroszország nem adja olcsóbban, majd vesznek máshonnan. Csakhogy Norvégia és Ukrajna nem szomszédos országok. A norvég gáz ára már tavaly elérte a 400 dollárt. Hogy adhatnák most 280 dollárért ugyanazt a gázt, úgy, hogy számos országon és egy tengerei vezetéken keresztül át jutna el Ukrajnába?
A javaslat két kérdéskörrel foglalkozik. Az egyik, hogyan szankcionálják a három gázszállító országot, a másik pedig, hogyan szankcionálják a további szállításokat. Erre ugyanis a létező szerződések értelmében nem lenne módjuk. Azonban a miniszterhelyettes kiemelte, nem fogják elzárni a gázcsapokat, mert a Gazprom nem fog megbízhatatlan hírbe keveredni, de megtalálják a módján annak, hogy megválaszoljanak ennek a három országnak.


http://www.hidfo.net/2014/10/07/az-orosz-allami-duma-buntetni-fogja-az-ukrajnai-gazszallitokat