Egy új jelenségre hívja fel a figyelmet a csehországi Free Press főszerkesztője az ukrán helyzettel kapcsolatos információs háborúban; a média háttérmunkálataiban egyre nagyobb feszültségeket okoz, hogy még az állami médiába is kezdenek beszivárogni az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos valós hírek, ami komoly aggodalommal tölti el az újságírók egy részét. A Free Press csehországi főszerkesztője szerint az európai média elveszítette az információs háborút, mostanra hatalmas "rés van a pajzson", amin a valóság egyes elemei áttűnnek.
Korábban a politikai megrendelők meghatározott utasításokat osztogattak az európai sajtóorgánumoknak arra vonatkozóan, ahogy az újságíróknak az ukrajnai eseményeket be kell mutatnia - esetenként konkrét előírás, többségében "hallgatólagos elvárás" volt az orosz felkelők démonizálása, a nyugatbarát kijevi kormány pozitív színben feltüntetése. A főszerkesztő szerint azonban ez mostanra megváltozott. Lehet szó arról, hogy az európai médiára egyre kisebb kontroll nehezedik az ukrajnai események eltorzítása irányába, vagyis a politikai megrendelők már nem tartják fontosnak a propagandaháború folytatását. Ez elsősorban a jelentősebb, állami kontroll alatt lévő sajtóorgánumoknál észlelhető, a jelentéktelenebb médiafelületek tovább folytatják a démonizálást. Azonban az a tényező is megjelent, hogy az újságírók mindinkább kezdenek valós aggodalmakat táplálni az ukrajnai események alakulásával kapcsolatban. Azt követően, hogy az EBESZ megerősítette az orosz felkelők észleléseit, miszerint a délkelet-ukrajnai tömegsírok feltárásakor a holttestekből hiányoznak a belső szervek, megdőlt az az elmélet, miszerint az ilyen bejelentéseket pusztán az orosz propaganda termékének kell tartani.
Az újságírók - a probléma többhónapnyi elbagatellizálását követően - kezdik komolyan venni a délkelet-ukrajnai tömegsírokkal kapcsolatos információkat, több esetben már az európai sajtó is beszél a szervkereskedők ukrajnai jelenlétéről. A Free Press csehországi főszerkesztője szerint megfigyelhető, hogy már az állami médiafelületekbe is kezdenek beszivárogni a szervkereskedőkről, civilek meggyilkolásáról és kínzásokról szóló hírek, ami részben annak köszönhető, hogy az újságírók többé nem hajlandók az orosz propaganda termékének tartani a valóság egy részét. Mindez feszültségeket gerjeszt az újságírók, szerkesztők, főszerkesztők és anyagi támogatók közti kapcsolatokban, ami a fenti hírek mind gyakoribb megjelenésével karöltve azt mutatja, hogy az európai média elveszítette az információs háborút.
Miközben az európai sajtó - annak ellenére, hogy a szélsőjobboldal Európában általános hisztéria tárgyát képezi - teljességgel figyelmen kívül hagyta a fasiszta szervezetek jelenlétét az ukrán fronton, mostanra a Jobb Szektor önkéntes alakulatai is elkezdtek a korábbinál jelentősen nagyobb figyelmet kapni. A német közmédia pedig elnézést kért nézőitől, amiért elfogultan tudósított a Donbassz régióban zajló eseményekről. Egy héttel ezelőtt az ARD tv-csatorna elnézést kért nézőitől, amiért elferdítve közölte a híreket a civil halálesetekkel kapcsolatban. A tévécsatorna korábban ugyanis azt közölte, hogy az orosz milícia végzett két ukrán állampolgárral. Később kénytelenek voltak beismerni, hogy a civileket a Jobb Szektor önkéntes alakulatai gyilkolták meg. Hogy egy ilyen bocsánatkérés valóban elhangzott, azt mutatja, hogy az európai média valóban elveszíti az információs háborút. Az információs társadalomban közel lehetetlen megakadályozni, hogy az igazság alternatív médiafelületeken át utat törjön, akár a teljes médiacsenden át is.


http://www.hidfo.net/2014/10/07/az-europai-media-elveszitette-az-informacios-haborut