A NATO térségünkben folytatott provokációjára és háborús készülődésére válaszként az orosz Balti Flotta egységei hadgyakorlatot kezdtek a Kalinyingrád enklávé területén. A Balti Flotta partraszálló gyakorlatában a flotta 10 hajója, a haditengerészet légierőihez tartozó vadászgépek és helikopterek, a parti őrség több mint 70 egysége, műszaki támogató alakulatok és mintegy 700 katona vesz részt.
A gyakorlat fő eleme a Balti-tengerről végrehajtott partraszállás a Kalinyingrád régióban. A haditengerészet alakulatai partraszállító hajókon érkeznek a területre, amihez a flotta egy taktikai csoportja tűztámogatást biztosít. A partraszálló alakulatok mintegy 20 páncélozott csapatszállító járművel haladnak tovább, amihez Mi-24 helikopterek is támogatást adnak.

Azt megelőzően a részt vevő alakulatok a feltételezett ellenség deszant elhárításának felszámolását gyakorolták a tengeren. A kétéltűekkel lefolytatott partraszállás a gyakorlat végső szakasza.
Augusztus 31-én Dalia Grybauskaitė nyilvánosan hangot adott annak, hogy Litvánia valamiféle háborút akar megvívni Oroszország ellen, mondván, hogy Oroszország háborúban áll Európával. Szeptember 5-én a Walesben tartott csúcstalálkozót követően pedig a NATO területi követelésekkel lépett fel Oroszországgal szemben. A NATO-csúcs előtt több NATO tagállam is csapatokat küldött Ukrajnába, köztük hazánk is.


http://www.hidfo.net/2014/09/08/partraszallas-kalinyingrad-regioban