A lengyel Új Jobboldal párt vezetője, Janusz Korwin-Mikke felszólította az ország hatóságait, hogy hivatalos nyilatkozatban ismerjék el a Krím-félszigetet Oroszország részeként. "Porosenko éppenséggel Donbássz elvesztésébe is beleegyezett a tűzszünet-megállapodással" - Korwin-Mikke emellett élesen bírálta a lengyel kormány Ukrajnával szemben folytatott politikáját, vagyis, hogy a Brüsszelből, Washingtonból érkező első jelre hajlandók voltak részt venni Ukrajna destabilizálásában, a Janukovics-rendszer megdöntésében. Az Új Jobboldal vezetője szerint Lengyelország a Majdanon lezajlott mészárlást is segített megszervezni, hogy Moszkva ellen fordítsa az ukrán politikát.

A politikus elmondta, hogy Lengyelország számára nem sok épeszű reagálási lehetőség maradt, mert Washington határozza meg a politikát. Ugyanakkor kifejtette, hogy ebben a helyzetben Lengyelország el kellene ismerje a Krím-félszigetet Oroszország részeként, mivel a Krím Koszovóhoz hasonló autonóm köztársaság volt, legális hatóságok döntöttek a Ukrajnából kiszakadásról, - a kiszakadást pedig a lakosság túlnyomó többsége támogatta, miközben a területen jelen lévő ukrán fegyveres erők ellenállása is pontosan nulla volt.
A mérsékelt atlantista politikus pártja 7,15%-ot kapott a legutóbbi választásokon, jelenleg a negyedik legnagyobb politikai erő Lengyelországban.


http://www.hidfo.net/2014/09/08/lengyel-politikus-krim-felsziget-oroszorszag-resze