Karinthia most egyszerre két újközösségi finanszírozású napelem rendszer kezdte el működését. A módszer ugyanaz, mint a korábbi bécsi közösségi napelem rendszerek esetében.
A helyi lakosok, Villach és Ebendorf lakói vásárolják meg a paneleket, és ezeket használatra odaadják a szolgáltatónak.
A szolgáltató egy napelem erőműben használja a paneleket, és így áramot termel 200 háztartásnak. Az így termelt áramot eladva pedig jó megtérülést ad a befektetőknek.
A Villach-i erőmű teljesítménye 130MWh, az Ebendorf-i erőmű várhatóan 500MWh energiát termel évente.
Az osztrák állam azzal garantálja a sikert, hogy 13 évre garantálja az éves 3,6% megtérülést. Ezt az Európában -Magyarországon kívül- szinte mindenhol használt Feed In Tariff (áramátvételi tarifa) rendszeren keresztül kapják a paneleket vásárlók.
A lakosok egységnyi panel-csomagja 600 euro, az így összeadott napelem rendszert pedig egy környéken található bútorkereskedelmi cég épületén helyezték el. Mivel itt is hatalmas volt a siker, így mint a bécsi közösségi napelem rendszer esetében történt, az üzemeltető már tervezi a következő napelem erőműveket.


A brandenburgi Gross Dölln egykori szovjet katonai repülőterét napelemekkel fedték be, azok 36.000 Berlin-környéki háztartás áram-igényét tudják kielégíteni. A 212 hektáros terület 300 labdarúgó pályának felel meg, másfél millió amerikai gyártmányú, vékony napelem-táblát helyeztek el rajta, 128 MW névleges összteljesítménnyel. A beruházást, amelynek a költsége 200 millió eurót tesz ki, különösen a Zöldpárt üdvözölte, mint fontos lépést a megújuló energiákon alapuló gazdasághoz vezető úton. Mint ismeretes, a német konzervatív-liberális kormány a legutóbbi japán atomerőmű-szerencsétlenség után (egyetértésben az ellenzékkel) úgy döntött, hogy nem épülhet új atomerőmű az országban s a meglévőket fokozatosan leállítják.

Megjegyzés;

A Radalko Technologies Limited egy angol 10 éves cég, 2 éve napelemek telepítésével, üzemeltetésével, fejlesztésével foglalkozik. Megújuló energia források hasznosítására specializálódott.

A SunMoney program keretén belül letelepíti az erőművet és amikor már 30 napja termel az erőmű, a letelepített teljesítmény mögött álló napelemeket értékesíti a partnereknek. Majd ezt a teljesítményt visszabérli és 25évig bérleti díjat fizet érte.

A napelemek jelenleg Közép Magyarországon vannak letelepítve. A képek fent vannak a www.sunmoney.netoldalon.Szepte mberben a cég vezetői programot ír ki és a vezetők bejárást kapnak a napelem parkokba. A napelemek TÜV minősítéssel rendelkeznek.

A cég a tevékenységét Magyarországon kezdte el , mert:

• itt a legszigorúbbak a törvényi előírások, ha hazánkban megfelelnek az előírásoknak, akkor bárhol a világban kivitelezhető a rendszerük.
• az ország teljes éves villamos energia termelésének és felhasználásának csupán a 2 %-a van megújuló energiákból, és ez a tény, hatalmas piacot jelet mindenkinek.

Magyarországon, sőt a világon az egyetlen olyan cég a Radalko Technologies Limited, aki közösségi napelem parkot, telepit, üzemeltet és fejleszt és erre létrehozott egy marketing programot.

Fejlesztés:
Egyedülálló a világon! A villamos energia többletet alakitja át szintetikus metán gázzá és ez szintetikus metán ezútán bármire használható. Kiválthattja a földgázt !!!


Bíró Dalma összeállítása