Nurszultan Nazarbajev, kazah államfő a közelmúltban tett egy nyilatkozatot, ami idehaza - bár egyébként alig foglalkoznak Kazahsztánnal, épp az ország eurázsiai tagsága miatt - megdöbbentően nagy port kavart a liberális médiában. Nazarbajev a vámuniós tagállamok, Ukrajna és az Európai Unió Minszkben tartott tárgyalássorozatának első felvonásán nyilatkozott Kazahsztán és az Eurázsiai Gazdasági Unió viszonyáról; a kazah államfő azt találta mondani, hogy "ha az alapszerződésben lefektetett elvek sérülnek, Kazahsztánnak joga van megszüntetni tagsági viszonyát az Eurázsiai Gazdasági Unióban. Asztana soha nem lesz tagja olyan szervezetnek, ami fenyegeti Kazahsztán függetlenségét."
A sokak által helytelenül értelmezett mondat közvetlen előzménye, hogy Minszkben szóba került; Ukrajna jóval olcsóbban juthatna gázhoz, ha a vámunió tagja lenne, ebben az esetben ugyanis nem terhelné a vám díja a behozott földgázmennyiséget. A februárban fegyveres puccsal hatalomra juttatott nyugatbarát politikusok Kijevben azzal hangolják az embereket az eurázsiai csatlakozás ellen, hogy "a vámuniós tagság, az Eurázsiai Gazdasági Unió tagság fenyegetést jelentene Ukrajna függetlenségére." Nem meglepő tehát, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió egy alapító tagállamának államfője az ilyen jellegű vádak tisztázásával kezdi: természetesen nem fenyegeti az uniós tagság a függetlenséget - ha így lenne, ők is kilépnének.
Hídfő.net | Nurszultan Nazarbajev
Nazarbajev nyilatkozata nem Oroszországnak szólt - az államfő nyilatkozata egy jelzés volt az Európai Unió tagállamai felé; mi egy olyan uniót építünk, ami nem törekszik a tagállamok függetlenségének felszámolására, épp ellenkezőleg, a hazai érdek képviselete az unió elvi alapja, a nemzeti érdekek fúziójaként formálódik az eurázsiai közösség. Nazarbajev ugyanis ezzel a mondattal azt jelentette ki, hogy a tagállamok függetlensége az Eurázsiai Unió elvi alapja, ami az alapszerződésben is rögzítve van. Szemben az Európai Unióval, ami agresszív lépéseket tesz a tagállamok függetlenségének felszámolására.
Nazarbajev nyilatkozata nem csak jelzés volt az Európai Unió tagállamai számára, de megadta az alaphangot az ukrán féllel folytatott tárgyalásokhoz is; Ukrajnának megéri belépni ebbe a közösségbe, mert a vámuniós tagság nem fenyegeti az ország függetlenségét, épp ellenkezőleg, az ország érdekét szolgálja. "Ha az alapszerződésben lefektetett elvek sérülnek, Kazahsztánnak joga van megszüntetni tagsági viszonyát az Eurázsiai Gazdasági Unióban. Asztana soha nem lesz tagja olyan szervezetnek, ami fenyegeti Kazahsztán függetlenségét." - mindezt egy tagállam képviseletében mondta Nazarbajev, ami azt jelenti, hogy tagállamként Ukrajnának is meglenne a joga mindehhez.
Lássuk, mi jutott el ebből a magyarországi liberális médiába. Megfenyegette Putyint a kazah államfő - kiléphetnek az Eurázsiai Gazdasági Unióból, ha az ország függetlensége sérül. A liberális média mindeddig nem nagyon tudott értelmes kritikát megfogalmazni az eurázsiai vámunióval, az Eurázsiai Gazdasági Unióval kapcsolatban. Beszéltek putyinizmusról, agresszív orosz terjeszkedésről, és minden másról, csak éppen arról nem, hogy az Eurázsiai Unió gazdasági alapja a tagállamok gazdasági növekedésének közös forrásból fejlesztése. Az Eurázsiai Unió majdani tagjai még a belépés előtt jelentős ipari fejlesztéseket kezdhetnek meg. Kirgizisztán még a csatlakozás előtt -többek között- négy új vízerőművet adhat át, amit már eurázsiai forrásokból valósítottak meg.
Mindez nem mondható el arról a szerencsétlen képződményről (A tíz szarvú Fenevad=Európai Hazugsággyár), ami tíz év alatt annyit tudott elérni, hogy leépítette a magyar iparnak azt a részét, amit előtte 15 év alatt nem sikerült elprivatizálni.
Valóban, a kazah államfő nyilatkozata roppant fenyegetően hathat azok számára, akik egy ország érdekének markáns képviseletét elfogadhatatlannak tartják egy szövetségi rendszerben. Mindez azonban csak a nyugati szövetségi rendszer tapasztalata. Az integráció nem jelenti szükségszerűen a hazai érdek háttérbe szorítását - épp ellenkezőleg, egy gazdasági unió a legmegfelelőbb eszköz arra, hogy a hazai gazdaság fejlődni tudjon és piacot találjon. Ahogy Nazarbajev is mondta, kilépnének, ha sértené a függetlenséget. Csakhogy Kazahsztán nem lépett ki, hanem továbbra is tagja az Eurázsiai Gazdasági Uniónak. Mit jelent mindez? Hogy nem sérti a függetlenséget, a liberális média pedig hazudik. Mást nem is jelenthetne.


http://www.hidfo.net/2014/09/08/nem-ertik-vagy-nem-akarjak-erteni