A kelet-ukrán oroszajkú milicisták továbbra is mindent megtesznek az önálló Novorosszija létrehozása érdekében, azonban a Kijevvel történő fogolycserétől mereven elzárkóznak. A harcok folytatódtak, az Azovi-tenger partjára helyeződött át a hadszíntér, a Fekete-tengeren pedig NATO hadgyakorlat vette kezdetét. Az Európai Unió közben döntött az újabb szankciókról, míg Moszkva újabb korlátozásokat helyezett kilátásba a nyugati országokkal szemben: az újabb orosz szigorítások a nyugati légitársaságok profitstabilitását veszélyeztetik.


Fegyvereket szállít hivatalosan is a NATO Ukrajnának, mint az kiderült - "Egy sor NATO-tagországgal sikerült megállapodni modern fegyverek közvetlen szállításáról, ami segít megvédeni magunkat és győzni. Noha mi alapvetően a magunk erejére támaszkodunk, létfontosságú szánunkra a pénzügyi és a haditechnikai segítség, s ezt megkapjuk" - szögezte le dél-donyecki kikötővárosban munkalátogatáson tartózkodó Petro Porosenko államfő, amikor találkozott a városban még szolgáló nemzeti gárdistákkal, katonákkal és határőrökkel.


Az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága hétfőn Brüsszelben nagy többséggel megszavazta, hogy javasolja az EU-ukrán társulási egyezmény uniós ratifikálását. A szakbizottságban 49-en voksoltak igennel, nyolc ellenében, négy tartózkodás mellett. Az EP plénuma várhatólag jövő heti strasbourgi üléshetén dönt a ratifikálásról. Az egyezmény a politikai jellegű előírások mellett mély és átfogó szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodást is magában foglal, ami heves ellenkezést váltott ki Moszkvában. Az orosz vezetés az egykori Szovjetunió egyes volt tagállamai között vámunió kialakítására törekszik
A mai nap során végül nem született konszenzusos döntés az Európai Unió tagállamai között az Oroszországgal szemben alkalmazandó szankciókkal kapcsolatban. A tagállamok egyre jobban tartanak az orosz fél által alkalmazandó válaszlépésektől, ezért holnapra újabb egyeztetést hívtak össze a témában. Délután 6-kor újra asztalhoz ültek az uniós nagykövetek Brüsszelben, hogy mégis letisztázzák az Oroszországgal szemben alkalmazandó újabb gazdasági szankciókkal kapcsolatos nyitott kérdéseket. Az úgynevezett állandó képviselők pénteken jutottak megállapodásra az újabb büntetőintézkedésekről, azzal a kikötéssel, hogy hétfőn, úgynevezett írásos eljárással fogadják majd el őket hivatalosan. Ezt követően lehetne az erről szóló rendeletet közzétenni az EU hivatalos közlönyében, miáltal az intézkedések hatályba is lépnének. Eredetileg délután 3 óra volt annak határideje, hogy a tagállamok kivétel nélkül rábólintsanak a pénteki megállapodásra, ám ez végül nem történt meg, s ezt követően ültek asztalhoz ismét a nagykövetek. Brüsszeli sajtóértesülések szerint az Európai Unió a többi között arra készül, hogy mintegy 25 emberrel bővíti ki a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtottak körét, továbbá az orosz állami tulajdonban lévő bankokon túl egyes energiacégeket is elvág az európai tőkepiacoktól.

Gölöncsér Miklós összeállítása