Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök bejelentette, hogy Moszkva kész tárgyalni Ukrajnával a gáztranzit újraindításáról, de ehhez Kijevnek két feltételt kell teljesítenie: visszafizeti a felhalmozott tartozást, valamint elfogadja, hogy a gáz ára ezer köbméterenként 385 dollár lesz.
Hídfő.net | Dimitrij Medvegyev
"Készen állunk Ukrajnával - mint adós országgal - az együttműködés folytatására a gázszektorban, de két feltételnek meg kell felelniük. Vissza kell fizetniük a teljes adósságot, ami mostanra csillagászati összegekre rúg. Ezen felül az éves átlagárat 385 dollárban határozzuk meg, amennyiben a szállítás vámmentességet élvez".
Medvegyev második feltétele arra az esetre vonatkozik, ha Ukrajna tagja lenne az eurázsiai vámuniónak, vagyis az energiatranzit vámmentes lenne. A kormányfő ugyanakkor azt is elmondta, hogy amennyiben Ukrajnának nincs szüksége az orosz gázárakra, ők készen állnak arra is, hogy vámköltségekkel terhelten, 485 dollár/1000 köbméter áron folytassák a tranzitot, amennyiben Kijev előtte rendezi tartozásait.
Arszenij Jacenjuk a napokban - a fűtési szezon közeledtével - kezdett alkudozni Moszkvával a gáztranzit újraindításáról. Jacenjuk egy nyilatkozatában közölte, hogy ezer köbméterenként 300 dollárt hajlandók fizetni évközben, fűtési időszakban pedig 380-at.
Moszkva értelemszerűen nem siet a gáztranzit újraindításával: Oroszország másnak is el tudja adni a földgázt jóval magasabb áron. A nyugati országok azonban nem tudják fedezni Ukrajna gázszükségletét - Kijev már napi kétszeri áramszünetet iktat be, és egyre több lakásban zárják el központilag a melegvizet, hogy tartalékolják a földgázt a fűtési szezonra. Eközben kiderült, hogy Ukrajna csak szeptember végéig elegendő széntartalékkal rendelkezik. Egy ukrán parlamenti képviselő pedig felszólította a lakosságot, hogy vásároljanak tüzelőfát a teljes fűtési szezonra, mert a gáztranzit-rendszer privatizálása miatt idén nem lesz fűtés.


http://www.hidfo.net/2014/09/03/medvegyev-ukrajna-nem-fog-megfagyni-de-vamunios-tagsagra-szukseg-lesz