Barack Obama amerikai elnök szerda reggel megérkezett Észtország fővárosába, ahol Észtország, Lettország és Litvánia vezetőivel tart megbeszélést.
Az elnöki gép helyi idő szerint reggel 6.22-kor érkezett, ahol Obama találkozott Urmas Paet külügyminiszterrel, majd a reptérről egy 20 páncélozott gépjárműből álló konvoj vitte őket Tallin központjába.
Az amerikai elnök Toomas Hendrik észt államfővel tárgyal elsőként a Kadriorg palotában. Majd továbbhaladnak az országházba, ahol Taavi Rõivas észt kormányfővel is megbeszélést tart. Azt követően Andris Berzins lett államfővel, majd az Oroszország ellen háborút hirdető Dalia Grybauskaitė litván államfővel is megbeszéléseket tart. A balti államok elnökei később közös sajtótájékoztatót tartanak.
Mielőtt Obama elhagyná az országot, látogatást tesz az Egyesült Államok 173. ejtőernyős dandárjánál, amit jelenleg Tallinn mellett az Amari légibázison állomásoztatnak. Délután pedig Obama tovább utazik Wales-be a NATO csúcstalálkozóra, ami szeptember 4-5-én kerül megrendezésre.
Korábbi jelentések szerint Obama látogatása több mint 500ezer eurós költséget jelent, amit Észtország fizet az állami költségvetésből. Ez az összeg fedezi a titkosszolgálatok kiadásait és a fizikai védelmet, ami ahhoz szükséges, hogy az általános közutálatnak örvendő amerikai elnök ne váljon merénylet áldozatává. Obama ugyanis - akárcsak más nyugati politikusok - nem mehet ki százmilliós védelmi kiadások nélkül, szabad fővel a nép közé a nyugati országokban. Burokban kell tartani, nehogy az általa megnyomorított sokmillió élet közül valamelyik megbosszulja magát.
Obama személyes védelmét a testőrein felül több mint 500 rendőr garantálja. Amellett, hogy minden óra, amit a fővárosban élve eltölt, 30 ezer euróba kerül, a fővárosban Obama jelenléte miatt átmenetileg fokozottan nő a terrortámadás kockázata. Reméljük, Magyarországra nem áll szándékában látogatást tenni.

http://www.hidfo.net/2014/09/03/felmillio-euroba-kerul-obama-egynapi-eletben-maradasa