2014. szeptember 3., szerda

Államosítani kell a végrehajtásokat!


- Érdekes tények és információk a törvénytelen sárvári kilakoltatással kapcsolatban – Újratöltve -

1. Az önálló bírósági végrehajtó, közhatalmi tevékenység végez, – magán vállalkozásban. – Még adót sem fizet!

Nagy hiba volt a végrehajtások privatizálása – Államosítani kell!

A fenti videón, mely a Lánchíd rádió szeptember 2-i adásából készült, – tételes összefoglalót hallhatunk a szeptember 1-én Sárváron történt törvénytelen kilakoltatásról, – s az ezzel kapcsolatban felmerült súlyos jogi, társadalmi és immáron politikai problémákról.

Kovács Anita műsorvezető megszólaltatja Dabasi Tamást, a Fehér Kéményseprők Társadalmi Szervezetek Országos Szövetsége elnökét, – valamint a devizahiteles témára specializálódott ügyvédet – és Falus Zsoltot a Bankcsapda Érdekvédelmi Szervezet elnökét is.

Mindnyájan hasonlóan elítélő véleményt fogalmaztak meg a kilakoltató önálló bírósági végrehajtó, liberális hátszéllel végzett törvénytelen kilakoltatási cselekményéről, – mely élesen szembe ment a devizahiteleseket védő törvénnyel.

Ez a témát pedig azért tölti újra és újra szerkesztőségünk, – mert a kilakoltatásokba torkolló devizahitelek és az egyre jobban terjedő számladósságok immáron nagyon súlyos, robbanás veszéllyel fenyegető problémát jelentenek Magyarországnak. És a jelek szerint a kilakoltatásokkal gyengítenék a kormányt, egyes liberális hátszéllel rendelkező végrehajtók.

JDabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők elnöke, - jobb szélen
Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők elnöke, – jobb szélen, – a törvénytelen sárvári kilakoltatáson

Mert a kilakoltatások nagyon nem tesznek jót Magyarország politikai közérzetének. Minden egyes kilakoltatás növeli a társadalom, s ezzel együtt a kormány instabilitását.

2. A magán végrehajtó

Nos, ahogy a címben is írtuk, nagy hiba volt a végrehajtások privatizálása. Hiszen anyagilag érdekeltté tette a végrehajtókat a emberek vagyonának elvételében. – Ez az érdek találkozott a bankok érdekeivel, pénzéhségével, – erkölcstelen kamatemeléseivel, nota bene uzsorázásával, – s mindjárt létre is jött a bankok végrehajtók kifosztó szövetsége, a magyar nép ellen.

Ráadásul az állam által privilegizált formában, vagyis: az önálló bírósági végrehajtói státusz nem más, mint; közhatalmi tevékenység, magán vállalkozásban, amely még adót sem fizet.

Na, de miféle vállalkozó az, aki más állampolgárokkal ellentétben nem fizet adót?

Ezzel az erővel lehetne akár magán rendőr is, (mint közhatalmi tevékenység, magán vállalkozásban) – és, ami nagyon úgy néz ki, hogy végeredményben meg is valósult. – Mivel a rendőr kénytelen egy magánvállalkozó végrehajtó kéréseit teljesíteni. – És az, hogy ezt végeredményben milyen anyagi elszámolásban teszi a rendőrség, – úgyszintén egy érdekes és vizsgálandó téma lehet a törvénytelen kilakoltatásokat vizsgáló jogi és rendészeti szakembereknek.

A fenti videóban elhangzik, hogy a végrehajtók, s a végrehajtókat tömörítő, – amúgy anyagi bevételeivel soha senkinek el nem számoló Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, – törvényességi felügyeletét a törvényszéki elnök valamint az igazságügyi kormányzat látja el.

De nagy valószínűséggel a törvényességi felügyeletbe, – s a törvénytelen kilakoltatások vizsgálatába előbb-utóbb be kell kapcsolódnia a Belügyminisztériumnak is!

3. Meg kell szüntetni a túlvégrehajtást!

A műsorban is elhangzott, de sokan is panaszkodnak arról, hogy a végrehajtó sokkal többet hajt be, mint amennyi a valós tartozás.

Például egy egyszerű 80 ezer Ft-os telefon tartozás miatt elárverez egy házat. – Bár manapság már 500 ezer Ft köztartozás alatt nem lehet árverezni. – Ám ez sem a behajtó cégeknek, sem pedig a végrehajtónak nem jelent különösebb akadályokat, – egy néhány 10 ezer forintos tartozásból hamar csinálnak akár fél millió forintnyi adósságot, – ilyen-olyan kezelési költségek, s kamatok felszámolásával. Ügyesek és rafináltak.

4. A végrehajtás kitűnő üzlet

Az önálló bírósági végrehajtók, (bár tagadják), de cégszerűen működnek, mintegy üzleti vállalkozásként, – ennek könnyen utána lehet nézni a tudakozókban és a cégbejegyzésekben, – ezért tehát a végrehajtó sosem dolgozik egyedül. És az alkalmazottainak a bérét is ki kell termelnie, a saját nyereségén kívül. – (Mely nyereség a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter szerint; nem ritkán eléri a végrehajtási összeg 5-8, nem egyszer a 10 százalékát.)

El lehet képzelni, egy több 10 milliós, vagy akár 70-80-100 milliós összegű végrehajtásnál ez mekkora összeget jelenthet.

2011-ben Szabó Máté alapjogi biztos megállapította, hogy az önálló bírósági végrehajtók munkadíja az ügy értékéhez képest akár aránytalanul magas is lehet, ami a végrehajtási eljárások sikerét önmagában is befolyásolhatja! Egy 10 millió forintos, két adóst érintő tartozásban a sikeres végrehajtás után; másfél millió forintnál is több lett a végrehajtó díja…

De, ha elveszik egy átlagember kis házát is, mely 3-4-5 milliót ér, vagy, ha nagyon sokat dolgozott érte, akkor 10-et, – de ebben az esetben is 300 ezertől 1 millióig terjedő összeget kereshet a kisember otthonfosztásán csak a végrehajtó. (És, akkor még a bankról, közjegyzőkről és egyéb pénzügyi léhűtőkről nem is beszéltünk). – De a kisember vajon mikor lát ennyi pénzt egyben? – Mely a végrehajtóknak csak egyetlen ügyből leesik. A kisember otthonának elvétele árán.

Ezért tehát mindezek miatt amit itt fentebb említettünk, – mindenképpen szükség van a végrehajtói státuszok teljes államosítására, hogy ne legyenek extra profitokat kereső magánvállalkozók, – s így ne legyenek érdekeltek az adósok kifosztásában. (A közjegyzőknek sem szabad kimaradni ebből! – a szerk.)

5. Államosítani a végrehajtásokat

De jelenleg mivel, ahogy már említettük, – a végrehajtó lényegében vállalkozó formában “dolgozik” – lehetőséget lát arra, hogy a jogalkotó eredeti szándékát semmibe véve megkerülje a törvényt, gondolván azt, hogy az csak az állami alkalmazottakra vonatkozik, a végrehajtói vállalkozásokra nem. – Pedig ezt nagyon rosszul látja, mert a devizahiteleseket védő törvény a végrehajtókra is vonatkozik. De, hogy a jogalkotó akarata, vagyis a Parlament akarata minden tekintetben érvényesüljön, – s a végrehajtók is kényszerítve legyenek arra, hogy 100%-osan betartsák a törvényt, – minden végrehajtási eljárást államosítani kell, vagyis szigorú állami ellenőrzés alá kell vonni!

Így elkerülhető, hogy – a bankok, a végrehajtásokban résztvevők és a multi szolgáltatók triumvirátusa, – a tovább folyó kilakoltatásokkal, – még jobban kiélezzék az amúgy is pattanásig feszült helyzetet, – mielőtt áldatlan tevékenységüknek beláthatatlan következményei lesznek.

6. Időszerű már a végrehajtók vagyonnyilatkozata a nyilvánosság felé

Ceterum Censeo: Az ország jelenlegi súlyos társadalmi helyzetében, amikor ilyen nagy a szegénység, – elvárjuk a végrehajtóktól a nyilvános vagyonnyilatkozatot, – mindenki számára jól hozzáférhetően a Végrehajtói Kamara honlapján, – különös tekintettel a Végrehajtói Kamara vezetőségére, elnökségére nézve.

Mivel a végrehajtók elméletben “közszolgálatot végeznek” (vagy kellene végezniük – a szerk.) ezért minimum elvárja tőlük a nép, de kiváltképpen azok az adósok, akiknél végrehajtanak, – annak nyilvánosságra hozatalát; hogy milyen vagyonuk keletkezett a végrehajtói praxisuk alatt?

Mert bizony a végrehajtók jelentősen gazdagodnak a lakosság kárára, – és ahogyan Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is fogalmazott 2013. május 16-án a végrehajtási ügyeket érintve; “fosztogatják az elesetteket.”

A bírálatokkal kapcsolatban a végrehajtói kamara kamara szóvivője elmondta: A végrehajtások során, sem a humanitárius, sem a szociális kérdéseket érintő mérlegelésre vagy méltányosságra nincsen lehetőségük. – Rendben, nos ezen elvek szerint kell bánni velük is az elszámoltatásuk után…

7. A végrehajtó ne menjen szembe a törvénnyel!

Az újabb kilakoltatással kapcsolatban tehát bebizonyosodott, hogy egy önálló bírósági végrehajtó nyíltan szembe mehet a törvénnyel, nyíltan semmibe veheti a parlament döntéseit. És ebben még a rendőrség is segít neki.

A gyermek és a végrehajtó
A pszichológiai megfigyelések szerint: Így gondolnak a gyermekek a család vesztét akaró végrehajtóra

A Fehér Kéményseprőknek csak igaza van: Ma Magyarországon a végrehajtó királynak hiszi magát. Olyannak, aki Parlament és a kormány fölött áll.

Mindaddig, míg a törvény és a törvényességi felügyelet meg nem állítja. De, ha ez nem valósul meg, akkor akár holnap megtörténhet az, – hogy egy kifosztott embernek, (akinek talán még a párja is áldozatául esett az erőszakos kilakoltatásnak, vagy elveszik tőle gyermekét), – elszakad a cérnája. És, akkor olyan lavina indul el, – melybe belepusztul a rendszer.

Szabad Riport/Balrad – Otthonvédő csoport

***

Kapcsolódó anyag: Saját kollégáikat is kilakoltatják a rendőrök?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése