Kína készen áll rá, hogy szorosabbá fűzze az Ázsia és Európa közötti kommunikációt a tizenhat közép- és kelet-európai ország vezetőivel való találkozón, jelentette ki Zhang Gaoli kínai miniszterelnök-helyettes Prágában múlt csütörtökön a Kínai és Közép- és Kelet-európai Gazdasági és Kereskedelmi Fórum legújabb ülésén.

Zhang Gaoli infrastrukturális létesítményekről és fejlesztésekről, így a Magyarország-Szerbia vasútvonalról, a belgrádi Duna-híd megépítéséről vagy a Macedónia-Szerbia szupersztráda létrehozásáról is beszélt; mint mondta, ezek a nagyszabású projektek mind az együttműködések bővítését szolgálják.

A miniszterelnök-helyettes utalt Xi Jinping kínai államelnök legutóbbi európai látogatására, melynek során fölmerült az európai-ázsiai piac bővítése, sőt, a Selyemút menti gazdasági övezet kialakítása is.

Zhang Gaoli szerint a kelet- közép- európai régió kivételes földrajzi adottságai mindenképpen előnyt jelentenek, ezeket maximálisan ki kellene használni, hogy friss és formabontó újításokkal gazdagíthassák a Kína és Európa közötti együttműködési formákat.

Bal-Rad komm: “Óriási összegből építenek gyárat a kínaiak Borsodban.” (MNO) – És, ha valaki megkérdezné; miért e cím? – mármint, hogy a kínaiak már a spájzban vannak? – annak csak azt tudjuk válaszolni; látogassa meg Budapest X. kerületét, a Napfényes Kőbányát.
Melyet ma már méltán lehet nevezni: Kínai negyednek. Kínai könnyűipari üzemek, kis és nagykereskedések, kínai éttermek, panziók, – luxus autók, kínai menedzserekkel, – s kínai melósok a buszon és villamoson.
Meg lehet azt is kérdezni, hazánknak mi haszna van ebből? Ha az adóbevételekre gondolunk, az államnak mindenképp. No és az embereknek? – Az olcsó kínai ruhaneműk, s ételek jól jönnek a szegény népnek.
És még?
Egy azonban biztos: Kőbánya kínaiak által lakott részein megnövekedett a közbiztonság. Lecsökkentek az utcai randalírozások, verekedések, rablások, zaklatások. – Egyszerűbben fogalmazva: a kínaiak kiszorítják a cigányokat.