Hídfő.net | Erik Prince, Blackwater ügyvezetőErik Prince, Blackwater ügyvezető
Erik Prince, a Blackwater ügyvezető igazgatója szerint a cége hatásosan tudott volna küzdeni az Iszlám Állam ellen, megkímélve az USA költségvetését sok milliárd dolláros haditechnika bevetésétől. "Szégyen, hogy az Obama-adminisztráció tönkretette a régi cégemet ezzel a most folyó perrel, tekintettel, hogy meg tudtuk volna oldani ezt a problémát  nekik a földön, amerikai csapatok és légierő bevetése nélkül csak szerződésesekkel, akik szívesen mentek volna Irakba*. Ezek az emberek odamentek volna, elintézik amit kell, és kész, nem kell egy hosszasan elhúzódó politikai valamibe belemásznia az Egyesült Államoknak." - fejtete ki Prince.
A napokban Obama megkapta a szenátus jóváhagyását az 500 millió dolláros fegyverüzletre a szíriai -a CIA szerint "mérsékelt"- terroristákkal. Prince valószínűleg erre az összegre is gondolt, amikor azt mondta, hogy "olcsóbban" megoldották vola a problémát.
A Blackwater jelenleg 5 volt szerződéses ex-katonája készül bíróságra a cég ellen folyó kirakatper miatt. A Blackwater emberei 2007-ben ugyanis 17 iraki civlit öltek meg egy bevetésen a Nisor súgárúton, Bagdadban, az ügy csak hosszas nyomozás és médianyomás után került elő. A kirakatper kifejezést azért használjuk, mert a per ellenére az elnöki adminisztráció Barack Obama hivatalba lépése után összesen 500 millió dollárnyi megrendelést adott a Blacwaternek. A Blackwater-t Erik Prince hivatalosan eladta 2010-ben a Monsanto-nak, és átnevezték a céget Academi-re.
Erik Prince azóta Abu Dhabiban dologzik, és esküdözik, hogy többet nem vállal munkát az USA-nak. Ezt némileg megcáfolni látszik az a napvilágot látott kijelentése, miszerint "...a cég [Blackwater] segíthetett volna az ebola szituációban is, ha még meglenne a NOAAS McArthur nevü hajónk." A NOAAS McArthur hivatalosan egy térképészhajó, jelenleg az USA haditengerészeténél van állományban.
A Blackwater és a hozzá hasonló cégek szerepeiről a világ háborús gócaiban itt olvashat többet.
*Az eredeti interjúban "back in there" szerepel. USA katonai körökben a "back in there" illetve az "over there" kifejezések Irakra vonatkoznak.


http://www.hidfo.net/2014/09/23/blackwater-igazgatoja-szerint-obama-tette-tonkre-az-uzletuket