A Kommerszant orosz napilap jelentése szerint ezen a héten már nem léphettek a vámunió területére azok a nyugatról importált vitaminok és gyógyszerek, melyek az Európai Unió szankcióira válaszként tiltólistára kerültek. A nyugati gyógyszerek beszállítói ezen a héten már problémákkal találták szembe magukat az orosz határon.
Több gyógyszeripari érdekeltség is jelentette, hogy ezen a héten már nem jutottak át a határon, a szállítmányokat visszafordították. A vámhivatal az Eurázsiai Gazdasági Bizottság július 18-án elfogadott 119. határozatára hivatkozva nem enged be egyes nyugati vitamin- és gyógyszerkészítményeket a vámunió területére. A tiltólistán vannak több nagy nyugati vállalat, többek között a német Bayer gyógyszeripari vállalat Oroszországban is széles körben értékesített termékei. Olyan, általánosan használt vitaminkészítmények is behozatali tilalom alá esnek, mint a Bayer által gyártott "Supradyn", valamint más cégek hasonló összetevőket tartalmazó készítményei.
Hídfő.net | Supradyn
Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság elsősorban az alkalmazott hatóanyagok és a gyógyszerek összetevői alapján helyezte tiltólistára az egyes készítményeket. Oroszországban hónapok óta éles közéleti vita zajlik a génmódosított termékek betiltásáról. Abban konszenzus van, hogy a génkezelt termékeket kitiltják a mezőgazdaságból, csakhogy a génmódosított termékek túlnyomó többsége nem mezőgazdasági, hanem gyógyszeripari termék (pl. egyes hatóanyagokat génmódosított baktériumokkal állítanak elő a nyugati cégek).
A géntechnológiát alkalmazó nyugati cégek sorban tiltólistára kerülnek, többek között ezek a vállalatok az orosz ellenszankciók első áldozatai. Mivel génmódosított alapanyagot tartalmaz a nyugati vállalatok által gyártott édességek, szénsavas üdítőitalok nagy része, az Orosz Kommunista Párt felhívást tett közzé az összes nyugati termék betiltására, amit az orosz génállomány védelmével indokoltak.
A GMO-k termékenységet csökkentő hatása ugyan még csak állatkísérleteken bizonyított, a géntechnológiát alkalmazó nyugati országokban tapasztalható demográfiai hanyatlás önmagáért beszél.


http://www.hidfo.net/2014/08/15/ujabb-csapas-nyugati-gyogyszeripari-cegeknek-kitiltas-az-eurazsiai-vamuniobol