A nyugati országok által szervezett fegyveres puccsal hatalomra juttatott kijevi kormány megszavazta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok részére értékesítik az ország gázvezeték-hálózatát. A törvényjavaslat sokadszori próbálkozásra ment át, valahogy sikerült megvenniük - vagy megfélemlíteniük - még néhány képviselőt és a szükséges szavazatoknál kettővel többen szavaztak az ország gáz-infrastruktúrájának kiárusítására. A beiktatott törvény engedélyezi, hogy az európai és amerikai vállalatok részesedést szerezzenek az energiaszektorban.
Nyikolaj Rudovszkij független képviselő a törvény megszavaztatását követően elkeseredett üzenetet fogalmazott meg az ukrán nép felé. A képviselő kifejtette, hogy az új törvény olyan helyzetet teremt, hogy a konfliktus elmérgesedése miatt a közelgő fűtési szezonban az ország egésze fűtés nélkül maradhat. Rudovszkij emlékeztetett, hogy Ukrajna jelenleg semmilyen gáztartalékkal nem rendelkezik, és a nyugati érdekeltségek 49%-os részesedés-szerzése ilyen rövid idő alatt csak annyira lesz elég, hogy Ukrajna orosz gázhoz ne juthasson, viszont az ország gázellátását nem tudják megoldani már a fűtési szezon előtt.
A képviselő felszólította az ukrán lakosságot, hogy aki csak teheti, halmozzon fel tüzelőfát és/vagy szenet a teljes fűtési szezonra, mert a gáztranzit-rendszer "reformjának" megkezdése azt jelenti, hogy minden remény elszállt a téli fűtés állami gázellátással megoldására. "A képviselők tényleg nem értik, hogy egy egész telet kell átvészelnünk fűtés nélkül?" Rudovszkij ugyanakkor azt is elmondta, hogy a képviselők valószínűleg nem saját jószántukból szavazták meg a törvényt.
Hídfő.net | Kijev, Rada
A törvényjavaslatot Arszenij Jacenjuk terjesztette be, és elsőre ellenezte a képviselők többsége, annyira, hogy nem is voltak hajlandók napirendre tűzni a megtárgyalását. Július 24-én egyszer már leszavazták a törvényt, majd Jacenjuk bejelentette lemondását. Azt követően Jacenjuk visszalépését az országgyűlés nem fogadta el, és az általa előterjesztett törvényt is megszavazták, ami enyhén szólva is gyanús fordulat, mivel az éles váltást semmilyen vita nem előzte meg.
Rudovszkij azt is elmondta, hogy a törvény megtárgyalásakor rengeteg képviselő fel akart szólalni a javaslat ellen, de az ő mikrofonjaikat Turcsinov elnémította. Maga Rudovszkij is felszólalt volna, annyit sikerült mondania, hogy "mostanra egy köbméter gázt sem kapunk Oroszországból, ez a törvény kiárusítja a szállítási rendszert az amerikaiaknak" - majd ezen a ponton Turcsinov elnémította a mikrofont.
A nyugati fegyveres puccs eredményeként hatalomba tett Turcsinov azzal vádolta meg a képviselőt, hogy az orosz érdekekért lobbizik. Pedig egy szomszédos országból energiához jutni jobban garantálja egy ország stabilitását, mint a világ túlsó felén lévő idegen nagyhatalomtól, ami a szomszédos ország elleni fegyveres konfliktus ütközőzónájaként használná Ukrajnát.
Rudovszkij felszólította az ukrán népet, hogy írjanak petíciókat a kormány számára, szólítsák fel a kormányt a törvény visszavonására, - utólag ne mondhassák, hogy a nép nem ellenezte ezt a döntést.
Miközben a kijevi kormány már bejelentette, hogy télen nem lesz fűtés és a gáz spórolása miatt egyre több városban kapcsolják el a melegvizet, Kijevben tömegesen kezdték el az emberek meghirdetni otthonaikat. Az eladó lakások száma megsokszorozódott, rengetegen költöznek vidékre és elkezdtek felértékelődni azok az ingatlanok, melyek elhagyatott falvakban találhatók és fafűtésen felül háztáji élelmiszertermeléshez elég területtel rendelkeznek. A városi lakosság még a tél beállta előtt tömegesen költözik vidékre, mert úgy tűnik, az illegitim kormány kudarcot vallott és tömeges fagyhalál vár azokra, akik a városokban várják, hogy a kormány majd megoldja a problémákat.


http://www.hidfo.net/2014/08/15/vegyetek-tuzelot-szenet-halmozzatok-fel-elelmiszert-kozeleg-tel-es-ukrajna-nincs