Egyszerre három ponton folyik erőteljes harc az Ukrajnáról leszakadó Luganszki- és Donyecki Népi Köztársaság területein. Az első Luganszk városa mellett, ahol a reptérre bezárt, és ott hónapok óta kitartó katonák most nyugati irányba kísérelnek meg egy kitörést a H21-es autópálya irányában. Egy nagyobb egység pedig pont ellentétesen, észak-keleti irányba próbál meg előretörni. Nem tudni, hogy ez ellenlökés lenne, vagy valódi hadmozdulat, de az bizonyos, hogy Novoszvitlovkát elérve heves harcok kezdődtek, amelyben az ukrán hadsereg jelentős jármű veszteséget szenvedett. A hírek szerint négy tankot és hat páncélozott csapatszállítót vesztettek eddig. A faluban azóta is harcok zajlanak, amely egyelőre a milícia kezén van. A nyugati irányba kitörést megkísérlő erőnek van esélye eljutni az ukránok felügyelte területekre, mert terepen mozognak és jól gépesített alakulatokról van szó. Azonban éppen a júliusban indított ukrán offenzíva megfékezésére felállított védelmi vonalakon kell átjutniuk. Nyílt terepen segíti őket a technikai fölény, de már jelentések érkezett jelentős veszteségről.
A dél-keleti régióban folytatódik az elkeseredett harc. A déli határ melletti offenzíva lezárulása után az ukránok nem hagytak időt a védelem kiépítésére, azonnal ellentámadásba lendültek. Dimitrovka irányába törtek előre, valamint a közeli magaslatokat akarták elfoglalni. Az előretörés alatt a településeket kikerülték, nem vállalva fel a helységharcokat, hanem nyílt terepen törtek előre. Az ukrán tüzérség nagy erőkkel támadta a Szaur-Mogolia magaslatot, így a milícia kivonult, de a terület végül senkié sem lett, mindkét sereg tüzérsége lövi a magaslatot. Amint a másik fél mozdulna, azonnal tüzérségi tüzet zúdítanak a területre.
Az ukrán haderő nem foglalkozott tovább a magaslattal, nagyobb céllal indult el, mégpedig azzal, hogy közbezárja Donyeck városát. Ezért Krasznaja Lucs irányába tört előre, majd véres városi harcokba bocsátkozott. Átmenetileg elfoglalták a város központját, majd 13-án el is vesztették azt. Ezek után több előretörési kísérletet hajtottak végre, hogy ne egy helyben állva adjanak célpontot a milícia tüzérségének. Végül az E50-es autópálya irányába sem sikerült előrenyomulni.
A milícia újra a katlanba zárással próbálkozik meg. Északi irányból lezárni igyekszik újra Marinovka és onnan tovább délre a határ irányába. Amint sikerül katlanba zárni a jelentős páncélos erőkkel induló, de sok veszteséget szenvedett ukrán egységeket, akkor újabb többezres veszteséggel kell számolnia a kijevi juntának. Északi irányból az E50 autópályán Debalcevó felől áttörtek az ukránok, de mára a milícia már lezárta az autópályát, innen utánpótlás már nem fog eljutni Krasznaja Lucs irányába, mert 50 kilométeres mélységben zárta le a milícia. Minden feltétele adott annak, hogy újra katlanba zárják az ukrán erőket.
A harmadik jelentős ütközési pont Donyeck városától északra Gorlovka és környéke. Debalcevót az ukránoknak sikerült elfoglalni egy hetes ostrom után. Mikor a milícia tartalékai kimerültek, visszavonultak, és ezzel együtt átengedtek még négy falut. A ukránok a debalcevói körzetben kiszélesítették az elfoglalt területet, majd itt megindultak Donyeck és Luganszk irányába, de mindkét irányban nagyon komoly veszteségeket szenvedtek, Donyeck felett tankcsata bontakozott ki. Délre nem tudnak utánpótlást juttatni az E50-es autópályán Krasznaja Lucs irányába.
Az ukrán haderő veszteségei miatt egyre komolyabb nagy hótóerejű fegyvereket igyekszik bevetni. Augusztus 13-án MLRS BM-30 Szmercs rakétákkal lőtték a Debalcevótól északra és délre fekvő határtelepüléseket, számtalan civil halálát okozva.
Eközben az ukrán határról visszafordították az orosz humanitárius segítséget. Harkov lett volna a kitűzött cél, hogy az ukrán vezetésnek ne adjanak lehetőséget provokációt kiáltani, de így sem engedték be az adományokat. Ezek után az orosz vezetés elindította a segélyszállítmányt dél felé, és most azt közölték, hogy azt Izvarino határátkelőn már egyenesen a milícia területére fogják leszállítani.http://www.hidfo.net/2014/08/14/helyzetjelentes-uj-oroszorszagbol-tankcsata-donyeck-mellett




Fölbukkant a “Fehér Konvoj” eleje – Kamenyszk-Sahtyinszknál.

Ez az orosz város jó ha harminc kilométerre van orosz Donyecktől, de jobb ha egy közismertebb nevet emlitünk – Izvarinotól. Most ott gyülekeznek.

1019958641

Oroszország nagy ország. Nagy – tágas térségekkel. Visszagondolva Kamenyszk – Sahtyinszkra, ott azért akkora betonozott térség nincs, hogy egy csokorban tudjon éjszakázni a konvoj. De a terveket senki nem ismeri!

Izvarinotól le egészen délre pedig minden határátkelőt a miliciák ellenőriznek. Több orosz katonai helikoptert is láttak az észlelők a konvoj felett.

Donyecket ma a latortüzérség minden eddiginél pusztitóbb fegyverekkel ostromolta, bár ez még nem is tűnik valódi ostromnak. Az vélhetőleg majd csak később fog megkezdődni.

Bu-nI7ZCAAMCkAx

http://news-mail.by/wp-content/uploads/2014/08/6565e14e6255c0603a49c86236432106.jpg

A miliciák számára komoly problémát jelent (het), hogy a jelentések szerint Igor Sztrelkov súlyosan megsebesült.

A Valcman – banditák lövedékei már elérnek Donyeck központjáig.

XgEwhRCIYO4

A belövéseknek ma a városban – magyar idő szerint este öt óráig – összesen 65 polgári személy esett áldozatul.

https://balrad.wordpress.com/2014/08/14/donbasszi-helyzet-ma/

Белый конвой - The White convoy 1

A mintegy 300 fehérre festett kamion, (Белый конвой – The White convoy), – mely alapvető élelmiszereket szállít Donbassz sokat szenvedett népének, – az ukrán határ közelében; – orosz Donyecktől 20 km-re várakozik, még 14-én délután.

Белый конвой - The White convoy 2

Белый конвой - The White convoy 3

Белый конвой - The White convoy 4

Legfrissebb hír: Jelenleg a Fehér konvoj, – Izvarino ukrán határátkelőhellyel szemben áll…

Bal-Rad
Ruvr.ru – Fotók: Крыса из нержавеющей стали